Külkedisi Manifestoları Kitap Özeti – Zeynep Tül Akbal Süalp

Külkedisi Manifestoları
ISBN: 978-605-09-2984-3
Sayfa Sayısı: 292
Ebat: 13.5×19.5 cm
Yayın Tarihi: Ekim 2015
Tavsiye edilen perakende satış fiyatı: 24.00 TL

Büyük işler başarmamış ama prenses de olmamış; yine de halinden memnun, genç yaşlı, yaşlı genç kadınlara ait öyküler…

Külkedisi Manifestoları bu kitabın içinde yazan kadınlardan birinin akşamlardan bir akşam herhangi bir uzatmalı kokteylde, kokteylden, orada bulunuyor olmaktan, kendi tuhaflığından sıkılıp sigara tellendirmek üzere uzağa, dışarıya, öteye çekilmesi ve çekildiği yerin bulaşık için toplanan malzemelerin kıyısı olduğunu fark etmesiyle başladı.

Kendini halinden çok memnun hissetti. Halinden memnun Külkedileri diye düşündü. Önüne sunulandan başka bir şeye yürüyen, pabucu mabucu da takmayan Külkedileri var dedi. Arkadaşına anlattı güldüler. Bir başka arkadaşına anlattı ne iyi kısa film olur diye. Arkadaşı ne iyi kısa öyküler olur dedi.

Birbirini tanıyan; herkesin en az bir Külkedisini beraberce tanıdığı, bir kısmı akademisyen bir kısmı sinema yazarı, bir kısmı kitapçı, psikolog, sanatçı farklı yaş gruplarından kadınların öyküleri bir araya gelmiş oldu.

Tembel, meşgul, vakitsiz ve sıradan Külkedilerinin bu manifesto öykücüklerinin yayımlanabilir olması tahmin edemeyeceğiniz kadar uzun sürdü.

Bu tuhaf ve eksikli Külkedisi Manifestoları öykü desen öykü değil, manifesto desen manifesto değil; büyük işler başarmamış ama prenses de olmamış; yine de halinden memnun, genç yaşlı, yaşlı genç kadınlara ait.

Zeynep Tül Akbal Süalp hakkında :

Psikoloji lisansından sonra, City University of New York’ta ve New York Üniversitesi’nde Sinema ve Kültürel çalışmalar, Sosyoloji yüksek lisans ve doktora programlarında; İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji, Marmara Üniversitesi’nde Sinema doktora programlarında okudu. Çeşitli dergilerde makaleleri ve editörlüğünü yaptığı Kültür ve Toplum 1 (Hil,1995) ve Mentalklinik için yaptığı Oyun (2002) derlemeleri vardır. ZamanMekan: Kuram ve Sinema (Bağlam, 2004) kitabının yazarıdır. Ayrıca Özgürlüklerden Kayıplara kitabının üç yazarından biridir ve kısa yazınsal bir kitap olan Eksik Kitap Tuhaf Defter (MudamCamp de Base &:mentalKLİNİK, 2004) adlı çalışmanın da üç yazarından biridir. Taşrada Var bir Zaman (2010), Sınıf İlişkileri Sureti Soldurulmuş bir Resim mi? (2011) ve Devrim Yahut Vasat (2012) gibi derleme kitap çalışmaları vardır. Halen İstanbul’da öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesidir. 2010 yılından beri bir kolektif projesi olan Gezici İletişim Atölyeleri VYZ’nin proje yürütücülüğünü yapmaktadır.

(Toplam: 37, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer