Hititler: Anadolu Savaşçıları Özeti ve Konusu

Hititler: Anadolu Savaşçıları – Trevor Bryce

Mevzusu

İlk çağ uygarlıklarının en büyüklerinden olan Hititler, Anadolu tarihini başlatmışlardır. Bununla beraber devrin en büyük devletleri olan mısır ve Asurlarla başa baş gitmişlerdir. Bunun yanı sıra pek oldukça zamanı yapıt bırakmışlardır. 300’den fazla tanrıları vardır. En büyük tanrıları fırtına tanrısıdır. İşgal ülkelerin tanrılarına da inanmışlardır.

Hititler: Anadolu Savaşçıları Özeti

Hititler Anadolu’da kurulan en eski ve en kuvvetli devletlerinden biridir. Hititler tarihleri süresince batı Anadolu’daki irili ufaklı pek oldukça devletle ve orta doğudaki Mitan‘ilerle savaşmışlar ve tüm bu bölgeleri hâkimiyetleri altına almışlardır.

Zayıfladığı dönemlerde onlara ilişkin olan bu devletler isyan etmiştir. Bununla beraber Hitit kıralı muvatali mısır kralı ikinci Ramses ile Hades savaşını yapmış taraflar yenişemeyince dünyadaki ilk sulh anlaşması olan kadeş anlaşmasını yapmışlardır.

Hititlerde Tavana denen kraliçelerde devlet yönetiminde söz sahibi olmuşlardır.

Hititlerde kölelerin bile para kazanma, mal biriktirme hakları vardır. Eğer sahibi isterse bir köle özgür ve hür kalabilir. Ya da bir köle özgür bir hanımla evlenebilir.

Hititlerin en büyük rakibi ise mısır olmuştur. Kimi zaman birbirlerine kız alıp vermişlerdir. Akrabalık kurmuşlardır. Kimi zaman ise savaşmışlardır.

Netice itibari ile Hititler batıdan gelen kavimler sonucu yıkılmış ve son bulmuştur. Gene de kendilerinden sonraki tüm imparatorlukları devlet teşkilatları ile etkilediğini söyleyebiliriz.

Hititler: Anadolu Savaşçıları – Kitap Açıklaması

Bilinmeyen Bir Dünya İmparatorluğu: Hititler…

Hititler, Geç Tunç Çağı’nda Antik Yakındoğu’nun en büyük askeri gücü hâline iyi mi geldiler? Düşmanları karşısındaki irade zayıflıkları nelerdi? Anayurtları olan ve denizlerle bağlantısı bulunmayan Anadolu’nun ırmaklarının seyrüsefere imkân tanımayışı karşısında ne tür önlemler almışlardı? Nüfuslarının azlığıyla ve kimi vakit ülkelerini kasıp kavuran salgın hastalıklarla iyi mi savaşım ediyorlardı? Bu antik imparatorluğun yükselişinin ve parlak başarılarının arkasında hangi güçler yatıyordu?

Antik dünyanın, zamanı üç bin yıldan fazla bir süredir kayıtlardan silinmiş olan ve en gizemli uygarlıklarından biri olarak gösterilen Hititleri olabildiğince canlı ve alışılmadık bir üslupla kaleme alan Trevor Bryce, hem Hitit savaşçılarını hem de Hititlerin toplumsal, dini ve siyasal kültürünü açığa çıkarıyor. Oldukça sayıda soruya yeni çözümler öneren Bryce, bir taraftan Kadeş Muharebesi’nde (MÖ 1274) 2. Ramses’i neredeyse bozguna uğratmayı başaran Hititlerin harp otomobillerini iyi mi ustalıkla kullandıkları mevzusundaki sır perdesini ortadan kaldırırken, öteki taraftan kendilerini panteonlarındaki ibadetlerine adayışlarını masalsı bir üslupla konu alıyor. Yüzyıllar süresince otoritelerini pekiştirmelerini elde eden yeni bir diplomatik sistemi iyi mi dâhice yönetim ettiklerini detaylı şekilde okuyucuya sunuyor.

Hititlerin askerlikteki ustalıkları haricinde üstünde durulması ihtiyaç duyulan birçok alışılmadık mevzuya dikkat çeken elinizdeki eserle beraber Hititlerin dünyasındaki festivallere, inşa ettikleri mabet ve saraylara konuk olacak; geleneklerini, batıl inançlarını ve işledikleri suçları öğrenecek, kraldan köleye uzanan toplumsal hiyerarşilerini keşfedecek, antik dönem birliktelikleri benzer biçimde pek oldukça garip mevzuda informasyon sahibi olacaksınız.

“Hititler: Anadolu Savaşçıları”, okuyucuyu destansı ihtişamla günlük yaşamın mahremiyeti içinde yolculuğa çıkaran, haritalarla ve resimlerle donatılmış bir tarih ve kültür başyapıtı…

 

(Toplam: 11, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer