Muammer Lütfi Bahşi | Türk Dili ve Edebiyatı

Muammer Lütfi BAHŞİ (d.1903, Ödemiş – ö. 30 Mayıs 1947, Ödemiş/ İzmir) Yazar.

Muammer Lütfi Bahşi

Muammer Lütfi, müderris Lûtfî Efendi’nin erkek evladıdır. İlk ve orta öğrenimini Ödemiş Rüşdiye ve İdadîsinde yapmış oldu. Arapça, Farsça öğrendi. İstanbul İlâhiyat Fakültesini (1927), arkasından Hukuk Fakültesini tamamladı (1929).

Antalya, Kuşadası, Bozdoğan, Nazilli, Muğla, Ürgüp ve Demirci’de hâkimlik yapmış oldu. Devamlı yer değiştirmeden rahatsız olarak çekilme etti. Ölümüne kadar memleketi Ödemiş’te avukatlık yapmış oldu.

Cumhuriyet devri Türk şiirinde Yedi Meş’aleciler diye anılan şâirler gurubuna katıldı. Meslekî zorunlulukları, çalışmalarına uygun bir ortam bulamaması yüzünden sesini gerektiği şeklinde duyuramadı.

Şiirlerinde arûz ve hece ölçüleriyle millî mevzuları işledi. Ondan sonra özgür nazma yöneldi.

Şiirlerini İzmir’de Uyum, Sada-yi Hak, Yeni Gün gazeteleriyle Mahfel, Nazikter, Hilâl, Doğu, Anadolu, Yurt, Yanık, Servet-i Fünûn, İçtihad, Yeni Ses ve Antalya Halkevi’nin çıkardığı Türk Denizi dergilerinde yayımladı.

Yedi Meşale kitabının yayımlanmasından arkasından, arkadaşları ve Yusuf Ziya Ortaç‘la Meşale dergisini çıkardılar (8 sayı, 1928).

  • İlk şiirlerinde aruz ölçüsünü kullandıktan sonrasında heceye yönelmiş, sonrasında özgür nazımda karar kılmıştır.
  • Şiirlerinde çoğu zaman ulusal mevzuları işlemiştir.
  • Yedi Meşale Topluluğu’nun minimum tanınan şairidir.
  • 1928’de Meşale dergisinin kapanması üstüne topluluk da dağılmış; Yedi Meşaleciler 1933’te Varlık Dergisi’nde yine birleşmişlerdir; sadece Muammer Lütfi onlar içinde yer almamıştır.
  • Yedi Meşalede çıkan şiirlerinden başka, şiirlerine devrin tanınmış dergilerinde rastlanmamış ve şiirlerini kitaplaştırmamıştır.
  • Topluluğun dağılmasından sonrasında da bütünüyle edebiyattan kopmuştur.

Muammer Lütfi Bahşi’nin Eserleri:

1. Yedimeşale (6 arkadaşı ile beraber),

2. Türk Akdeniz,

3. İlk Kurşun.

(Toplam: 4, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer