Kategoriler: Kitap Özetleri

Aslı Gibidir Kitap Özeti – Murat Özyaşar

Aslı Gibidir Kitap Özeti – Murat Özyaşar

Murat Özyaşar’ın metinleri ile Selçuk Demirel’in desenleri Aslı Gibidir: Diyarbakır Hikâyeleri’nde buluştu. 

Yazarlar ve metropoller… Italo Calvino’nun Görünmez Şehirler’i, Orhan Pamuk’un İstanbul’u, Tanpınar’ın Beş Kent’inin yanında, şimdi Murat Özyaşar’ın Aslı Gibidir: Diyarbakır Hikâyeleri. Taşımış olduğu kültürel, siyasal ve kişisel tüm anlamlar ve çağrışımlarıyla yazarı büyüten kent, Diyarbakır… Murat Özyaşar, gidip geldiği iki dil içinde, yazıyla ve şehirle kurduğu hususi ilişkiyi dile getiriyor yazınsal metinlerinde. Parçalar birleştiğinde, bir edebiyatçının yazarlık serüvenini, imge dünyasını, duruşunu onun penceresinden seyre dalıyoruz. 

“Bazı sözcükleri öğrenmenin yaşı vardır. Amma velakin kimi yerlerde öğrenmenin yaşı daha erkene alınmıştır. Diyarbakır’da doğmuşsanız eğer, öteki yerlerdeki yaşıtlarınıza nazaran bazı sözcüklere erken kayıt yapmak, kimi sözcükleri erken sökmek ve bu sözcüklerle vaktinden evvel tanışmak zorundasınızdır.”

Kitap Künyesi:

ISBN: 978-605-09-6333-5

Sayfa Sayısı: 116

Boyut: 13.5 x 19.5 santimetre

Gösterim Zamanı: Haziran 2019

Kategori: Öykü

Murat Özyaşar Hakkında:

Murat Özyaşar 1979’da Diyarbakır’da hayata merhaba dedi. İlk kitabı Ayna Çarpması ile 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı. Sarı Kahkaha adlı kitabı ile 2016 Internasyonal Balkanika Edebiyat Ödülü’ne kıymet görüldü. Kitapları Fransızca, Kürtçe ve Farsçaya çevrildi. Aslı Gibidir: Diyarbakır Hikâyeleri’nde yer edinen yazıların bir kısmı İstanbul Art News, Yokuş Yol’a, K24 dergilerinde ve Evrensel, Cumhuriyet, Le Monde gazetelerinde yayımlandı.

Selçuk Demirel 18 Mayıs 1954’te Artvin’de hayata merhaba dedi. Yaşamını ve çalışmalarını 1978 senesinde yerleştiği Paris’te sürdürüyor. Çizgileri, 1974 yılından bugüne başta Fransa olmak suretiyle birçok ülkede gazete, mecmua ve kitaplarda yayımlanıyor. (Le Monde, Le Monde Diplomatique, The Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times vs.) Tertipli açmış olduğu sergilerin yanı sıra desen albümleri, çocuklar için yazıp resimlediği ve değişik yazarlarla beraber gerçekleştirdiği elliden fazla kitabı var. Giyim gösterisi (2013), Başka Bir Yerde (2013), Portakal Mavisi Bir Dünya (2016), Duman (John Berger ile, 2016), Yazarların Yüzünden (2016), Sen Sima Okumayı Bilir misin? (2017), Elma (2017), Noir (2017), Saat Kaç? (John Berger ile, 2018), Mısırkalyoniğne (İlhan Berk’in şiirleriyle, 2018), PSI Bilinçaltından Gerçeküstüne (2019) Selçuk Demirel’in son çıkan kitaplarıdır.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Emrah Karaduman & KÖK$VL – Müthişsin Sözleri

Emrah Karaduman & KÖK$VL – Müthişsin sözleri Mmm! Mühtişsin, iyi mi bi’ bebişsin?Mercimekler pişsin, fırına…

6 saat ago

Baby Reindeer incelemesi: 2024’ün en çarpıcı ve üzücü dizilerinden biri (iPhone’umdan gönderildi)

Uyarı: Bu yazı dizi hakkında spoiler içermektedir. Açılış sekansında Baby Reindeer'ın bir güldürü bulunduğunu düşünmeniz…

6 saat ago

Alara Elmas – Yeşil Sözleri

Alara Elmas – Yeşil şarkı sözleri Bembeyaz ellerin soğukAnladım gidiyorsunGörüyorum dokunamıyorumBiliyorum gidiyorsun Hapsettiğim kokun dolabımdaKorkuyorum…

13 saat ago

iOS 18 ile, iPhone’lara “gömülü” dört uygulamada büyük değişiklikler olacak!

iOS 18 heyecanı giderek artıyor. Apple'ın bir sonraki iPhone yazılımının Haziran ayında WWDC 2024'te duyurulması…

13 saat ago

Enver Yanık – Siyah Sözleri

Enver Yanık – Siyah şarkı sözleri Kavuştuk her gece benzer biçimde gündüzeMasallar mutlu sonla biter…

20 saat ago

iPad Pro 2024, M4 işlemci ile mi gelecek? (Her şey yapay zekâ için!)

Yeni gelecek iPad Pro 2024'in haiz olacağı özelliklere dair iddiaların "tamam" bulunduğunu düşünüyorduk: yeni OLED…

20 saat ago