Kategoriler: Genel

2024’te kaçırmak istemeyeceğiniz uzay olayları

2024 yılı yeni bir Uzay Çağı’nın şafağı olma ihtimaline haiz bir yıl. Ay’a iniş denemeleri ve yeni roket fırlatmalarıyla bu yıl, uzay emek harcamaları anlamında oldukça yoğun olacağa benziyor.

Doğal geçtiğimiz yılı aşmasını da beklemiyoruz: Süper kırılgan kızılötesi James Webb Uzay Teleskobu, astronomların erken evreni ve öteki dünyaları anlayışını zenginleştirmeye devam ediyor. NASA Dünya’ya ilk asteroit örneklerini getirmeyi başardı. SpaceX’in Starship’i de dünyanın en kuvvetli roketi olmaya hazırlanıyor. Ek olarak Hindistan’da Ay’a robotik bir uzay aracı indirmeyi başaran ülkeler arasına katıldı.

Fakat gene de 2024, uzay için yoğun olacak. Her ne kadar ülkemizden gözlemlenemeyecekse bile bizi bir tam güneş tutulması bekliyor. Bilhassa Amerikalılar bunu heyecanla bekliyor olacak şundan dolayı önümüzdeki 20 yıl süresince başka bir tam tutulma izleyemeyecekler. Doğal bunun haricinde Ay’a inmesi beklenen robotlar da var.

İşte bu senenin uzay görevleri ve kozmik vakaları.

Astrobotic’in Ay’a iniş denemesi: Ocak 2024

Artık zor görünse de Astrobotic Peregrine aracının NASA cihazlarını Ay’ın yüzeyine Şubat 2024’te indirmesi umut ediliyor.
Credit: Astrobotic Technologies illustration

Geçtiğimiz günlerde fırlatılan, sadece fırlatma sonrasında yaşanmış olan yakıt problemi sebebiyle artık Ay’a inmesi mucizelere kalan Astrobotic Technologies firmasının aracının, Ay’a iniş meydana getiren ilk ticari şirket aracı olması bekleniyordu.

23 Şubat’ta inmesi planlanan robotun iniş yapma ihtimali oldukça düşük.

NASA, Astrobotic şeklinde anlaştığı birkaç uzay şirketiyle Ticari Ay Yükü Hizmeti (CLPS) görevini önümüzdeki birkaç yıl süresince sürdürmeyi hedefliyor. Bu araçlar Ay’a çeşitli araçlar gönderilmesini sağlarken çeşitli bilimsel deneyler de meydana getirecek. Ek olarak gelecek yıllarda Ay’a Artemis programıyla gönderilecek astronotlar için çeşitli destek araçları da yollamış olacaklar.

Japonya’nın Ay’a iniş denemesi: Ocak 2024

https://twitter.com/SLIM_JAXA/status/1739264834594808182″/>

Japon uzay ajansı JAXA da kendi uzay aracını gelecek günlerde Ay’a indirmeyi planlıyor.

Ay’ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı (SLIM) adındaki görevde aracın Ay’daki Shioli kraterinin yakınına, 20 Ocak günü inmesi umut ediliyor. Görevin hedefiyse, 100 metreden daha azca bir hassasiyetle, aracı “tam noktaya indirmek” olacak. Bu duyarlılık seviyesi, daha ilkin Ay görevlerinde görülmemiş durumda.

JAXA geçtiğimiz senenin son günlerinde aracın Ay’ın kutup bölgelerinden geçen, oval şekilli bir yörüngeye oturduğunu duyurmuştu.

Intuitive Machines’in Ay’a iniş denemesi: Şubat 2024

Çin’in bu yıl içinde robotik bir görevle Ay’a dönme planı bulunuyor.

Chang’e 6 adındaki vazife, Ay’ın cenup kutbundaki Aitken Basin isminde olan bölgeye bir vasıta gönderecek. Değişik bölgeler ve dönemlerden kaya örnekleri toplaması umut ediliyor. Bununla beraber Ay’ın karanlık tarafı ve Dünya arasındaki iletişimi iyileştirmek için Çin, Queqiao-2 isminde olan bir uydu da fırlatmaya hazırlanıyor.

Çin’in uzay programı, askerin kontrolünde olduğundan fırlatma ile ilgili net bir tarih yok. Sadece Chang’e 6’nın fırlatmanın yapılacağı yere birkaç gün ilkin ulaşmış olduğu bilgisi paylaşıldı.

Uzay aracı üstünde Fransa, İtalya, Pakistan ve Avrupa Uzay Ajansı’nın çeşitli cihazlarını taşıyor olacak. Ayrıca ABD Birleşik Devletleri, çıkarılan kanunla NASA’nın Çin’le ortak bir emek harcama yapması ya da bilimsel veri alışverişinde bulunmasını yasakladı.

Eta Aquarid meteor yağmurunun zirvesi: 4-5 Mayıs 2024

En iyi cenup tropik bölgelerden görülebilen Eta Aquarid meteor yağmuru, oldukça çok “kayan yıldız” oluşturan bir vaka. Sema vakası 19 Nisan ve 28 Mayıs tarihleri içinde gerçekleşecek.

Perseid meteor yağmurunun zirvesi: 11-12 Ağustos 2024

Vatanımızda hava şartlarının meteor yağmuru seyretmek için kim bilir en uygun olduğu dönem olduğundan en popüler meteor yağmuru olan Perseid’ler, 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının kalıntıları. 14 Temmuz’dan 1 Eylül’e kadar izlenebiliyorlar.

NASA’nın Europa Orbiter fırlatması: Ekim 2024

Astrobotic’in Griffin uzay aracında yer alacak NASA’nın ay aracı, Ay’ın cenup kutbunda delik açıp buz arayacak.

Bilim adamları, Ay’ın cenup bölgelerindeki gölgede kalan kraterlerde buzun gömülü bulunduğunu düşünüyor. VIPER isminde olan aracın, 2024’ün sonlarında Mons Mouton bölgesine inmesi umut ediliyor. 100 gün süresince 19 km yol alacak ve bu kraterlerde buz arayacak.

NASA’nın aya indireceği hareketli vasıta ve yörünge aracı: 2024

Intuitive Machines, bu senenin sonlarına doğru yeni bir NASA hareketli aracını Ay’a indirecek. IM-2 yada PRIME-1 adındaki görevin amacı, Ay’a inmek, bir matkabı ve kütle spektrometresini kontrol etmek olarak belirlendi. Kütle spektrometresi, bir maddenin içindeki materyalleri belirleyen bilimsel bir vasıta.

Bununla beraber NASA’nın Lunar Trailblazer uzay aracı da bu uçuşta yer alacak. Ufak uydu, Ay’ın yörüngesinde yüzeyde su olduğu kabul edilen yerlerin haritasını çıkaracak. Görevin Cape Canaveral’dan SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılması umut ediliyor.

Firefly’ın Ay’a iniş denemesi: 2024

Bul-Tikla

Son Yazılar

Yeni iPad Pro ve iPad Air’lerin Türkiye fiyatı belli oldu! Apple Store güncellendi

Apple'ın yeni iPad Air ve iPad Pro modellerini tanıttığı, heyecanla beklenen Let Loose etkinliği sona…

5 saat ago

Mefahir – Du Hast Mit Mir Gespielt Şarkı Sözü

Du warst die einzige für mich, und du bist gegang, ich dencke immer noch an…

10 saat ago

İstanbul palet firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Çayıroglu Palet Tic akif çayır (Firma Sahibi / Ortağı), sahin sok sanayi mah no.8 pendik…

10 saat ago

Pendik palet firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Tarcan Palet Ticaret Zafer Tarcan, Ramazanoglu Mah. Kaynarca Cad.( Botaşın 100 Metre Yukarısı ) Kaynarca…

10 saat ago

Karşınızda bu yılın en iddialı telefon kamerası (Video AKILLI TELEFONLAR)

İşte karşınızda bu senenin en iddialı akıllı telefonlarından Huawei Pura 70 Ultra. Peki Pura 70…

11 saat ago

Astronot Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran’da uzay yolcusu

Alper Gezeravcı'nın peşinden Türkiye'nin ikinci astronotu da uzay yolculuğuna çıkıyor. Gezeravcı ve Atasever'le “Yeni Uzay…

18 saat ago