5 SORU 5 YANIT | İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğu… (Canlı yayın da burada olacak)

İlk Türk astronot olmaya hazırlanan Alper Gezeravcı, hususi uzay şirketi Axiom Space’in Axiom-3 göreviyle Internasyonal Uzay İstasyonu’na gitmeye hazırlanıyor. Bu yolculukla ilgili dört gözle beklenen detayları derledik. Ek olarak 18 Ocak 01:11’de başlamış olacak yolculuğun fırlatma anının canlı yayınını da aşağıdan izleyebileceksiniz.

İşte 5 soruda ilk Türk astronot adayının yolculuğuyla ilgili tüm bilgiler:

1. Alper Gezeravcı kimdir?

1979 Mersin doğumlu Alper Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği kısmı mezunu. Yüksek lisansını ABD Ohio’da bulunan Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde icra eden Gezeravcı, peşinden Türk Hava Kuvvetleri’nde aralarında F-16 benzer biçimde cenk uçaklarının da bulunmuş olduğu uçaklarda cenk pilotluğu görevinde yer aldı. 15 senelik uçuş tecrübesine haiz olan pilot, bunun haricinde Türk Hava Yolları’nda da 7 yıl süresince kaptan pilotluk görevinde bulunmuş oldu.

Alper Gezeravcı son görevinde ise Adana 10. Üs Komuta Birimi’nde Standardizasyon Filosu Bilimsel nitelikli Kanat Komutanlığı’nda bulunmuş oldu. Burada filo standardizasyonu, eğitim dokümanlarının Türk Hava Kuvvetleri standartlarına gore düzenlenmesi, F-16 ve KC-135R pilotlarının denetim uçuşları öncesi imtihanlarının gerçekleştirilmesi ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden görevli görevde yer aldı.

2. Gezeravcı ne vakit yola çıkıyor? Canlı gösterim iyi mi izlenir?

Aralarında Alper Gezeravcı’nın da bulunmuş olduğu 4 kişilik mürettebat, tüm onaylar verildiği takdirde 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece Türkiye saatiyle 01:11’de, Florida’da bulunan NASA Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Complex 39A’dan yolculuğuna başlamış olacak.

SpaceX’in Falcon 9 roketiyle beraber fırlatılacak olan ve gene SpaceX’in Dragon kapsülüyle yörüngeye çıkması planlanan Axiom 3 görevinde ekibin, ortalama 1,5 günlük seyahat sonrasında 19 Ocak Cuma günü TSİ 13:15’te Internasyonal Uzay İstasyonu’yla kenetlenmesi umut ediliyor.

Aşağıdan 18 Ocak 00:15’te başlamış olacak NASA’nın fırlatmayla ilgili canlı yayınını seyredebilirsiniz:

3. Gezeravcı, Internasyonal Uzay İstasyonu’nda hangi deneyleri gerçekleştirecek?

İlk Türk astronot talibi olan Alper Gezeravcı, 19 Ocak günü varması planlanan ve toplamda 14 gün süresince yaşayacağı Internasyonal Uzay İstasyonu’nda 13 değişik gözlem gerçekleştirecek. Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyonun gelen gözlem tekliflerinin değerlendirmesinin peşinden belirlenen 13 gözlem ise şöyleki:

  • UYNA – Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar
  • gMETAL – Katı Fazdaki Parçacıkların Bir Akışkan İçindeki Dinamiğine Yerçekimsiz Ortam Tesiri
  • UzMAn – Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri
  • EXTREMOPHYTE – Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması
  • METABOLOM – Uzay Görevlerinde Bulunan Astronotların Metabolom/Transkriptomlarındaki Değişimlerin Analizi ve Ulusal Omik Veri Setlerinin Oluşturulması
  • MİYELOİD – Uzay Misyonuna Katılan Bireylerde Radyasyona Maruz Kalmanın Kanser İçin Öncül Lezyonlar Olan Periferik Kandaki Miyeloid-Kökenli Baskılayıcı Hücrelere Tesirinin İncelenmesi
  • MESSAGE – Microgravity Associated Genetics Science Mission/Mi̇kroyerçeki̇mi İli̇şki̇li̇ Genetik Bi̇lim Misyonu
  • ALGALSPACE – Uzay Koşullarında Antarktika ve Ilıman Mikroalg Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Bir Emek vermesi
  • CRISPR – GEM – Mikro Yerçekimi Altında Bitkilerde CRISPR Gen Düzenleme Verimliliğinin Araştırılması
  • PRANET – Propolisin Anti bakteriyel Tesiri (PRANET)
  • VOKALKORD – Uzay’da Yaşamaya Karşı Oluşan Dirimsel Tepkimelerin Vokal Kord Kaynaklı Değişimler İle Tespiti Ve Düşük Yerçekimsizliğin Sebep Olduğu Hastalıkların Ses Frekansları İle Tanımlanması
  • OKSİJEN SATURASYONU – Solunum Sistemi Fizyolojisi İçerisinde Suni Zeka Desteği İle Verilen Havanın Oksijen Seviyesini Hesaplayarak Düşük Yer Çekiminin Sebep Olduğu Hastalıkların Tanımlanması
  • MİYOKA – Mikro Yerçekimi Ortamında Kurşunsuz Lehimleme Araştırması

Tüm bu deneylerin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

4. Axiom 3 görevinde başka kimler bulunuyor?

Axiom 3 görevinde Alper Gezeravcı haricinde 3 şahıs daha uzay yolculuğuna çıkmaya hazırlanıyor. Ekibin öteki üyelerini tanıyalım:

Michael López-Alegría – Axiom 3 Kumandanı

İspanyol asıllı López-Alegría, Amerikan Birliği ve NASA’da çeşitli görevlerden oluşan 40 senelik bir deneyime haiz. Daha ilkin beş kez astronot olma şansına erişen López-Alegría, Axiom’un UUİ’ye gerçekleştirdiği ilk ticari uçuşun da kumandanıydı. Kendisi bununla birlikte 10 uzay yürüyüşüyle NASA tarihinde en fazlaca uzay yürüyüşü icra eden astronot unvanına da haiz. Bu vazife, astronotun ikinci ticari uzay görevi olacak.

Walter Villadei – Axiom 3 Pilotu

1974 senesinde Roma’da doğan Villadei, İtalyan Hava Kuvvetleri’nde (ItAF) Albay rütbesine haiz. ItAF’ın ABD’deki ofisinde ticari uzay uçuşları mevzusunda temsilcilik de yapıyor. Daha ilkin Rusya’da kozmonotluk eğitimi de alan Villadei, bilhassa Türkiye’nin de satın alma planlarında bulunan Eurofighter Typhoon benzer biçimde uçaklarda oldukça tecrübeli bir pilot.

Marcus Wandt – Axiom 3 Vazife Uzmanı

1980 İsveç doğumlu Marcus Vandt, İsveç Hava Kuvvetleri’nde 20 senelik cenk pilotluğu deneyimine haiz. Daha ilkin Avrupa Uzay Ajansı için yedek astronot olan Vandt, Internasyonal Uzay İstasyonu’na gidecek ikinci İsveçli astronot olma unvanına haiz olacak.

5. Gezeravcı yanında neler götürecek?

Axiom 3 görevinde astronotlar yanlarında kişisel ve ülkelerini temsil eden çeşitli nesneleri de götürmeyi planlıyorlar. Alper Gezeravcı ise yanında aile üyelerinin fotoğraflarını, Yörük kültürüne ilişik bazı nesnelerle beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca kendine verilen Türk bayrağını uzaya götürüyor olacak.


Kaynak: NASA, Axiom Space, TÜBİTAK
Fotoğraflar: Axiom Space

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer