
Amerigo – Stefan Zweig
| Tür: | Roman |
| Yazar: | Stefan Zweig |
| Yayınlanma Zamanı: | 2005 |
| Yayınevi: | Can Yayınları |
| ISBN: | 9789750735318 |
Karakterler:
Amerigo Vespucci: Vespucci, İtalyan bir tüccar ve denizci olarak tanıtılır; sadece onun ABD kıtasını hakkaten keşfedip keşfetmediği yada bu keşfi yalnız yazılarında mı iddia etmiş olduğu mevzusunda belirsizlikler vardır. Zweig, Vespucci’nin yazdığı iddia edilen mektupların ve seyahatnamelerin onun tarafınca yazılıp yazılmadığını sorgular. Bazı belgelerin düzmece olabileceğini ve Vespucci’nin ününün bu belgelerle haksız yere arttığını öne sürer. Bu bağlamda, Vespucci’nin tarihsel görevi, bir kahraman mı yoksa bir sahtekâr mı olduğu sorusuyla tartışılır.
Kristof Kolomb: ABD kıtasına ilk ulaşan Avrupalı olmasına karşın, burayı Asya’nın bir parçası zannetmesi sebebiyle yeni bir kıta keşfettiğinin farkına varamamıştır. Zweig, Kolomb’un bu yanlış değerlendirmesinin, onun tarihsel önemini gölgede bıraktığını belirtir.
Martin Waldseemüller: 1507’de Vespucci’nin yazılarına dayanarak yeni keşfedilen kıtaya “America” adını veren Alman haritacıdır. Zweig, bu isimlendirme sürecinin, tarihsel tesadüfler ve yanlış anlamalar zinciri bulunduğunu vurgular.
Mevzu:
Yaratı, Amerigo Vespucci’nin yaşamı ve ABD kıtasının isimlendirilmesi sürecini ele alan biyografik bir çalışmadır ve Vespucci’nin kişiliği ve tarihsel görevi üstüne derinlemesine bir çözümleme sunarken tarihin iyi mi tesadüfler ve hatalar zinciriyle şekillendiğini gözler önüne serer.
Amerigo Özeti
Kristof Kolomb’un 1492’de ABD’ya ulaşmasına karşın, burayı Asya’nın bir parçası zannetmesi, yeni bir kıta keşfettiğinin farkına varamamasına niçin olur. Öte taraftan, Amerigo Vespucci, 1499-1502 yılları aralığında yapmış olduğu seyahatlerde, bu toprakların Asya’ya ilişkin olmadığını ve yeni bir kıta bulunduğunu öne sürer. Bu görüşünü “Mundus Novus” adlı mektubunda dile getirir.
Zweig, Vespucci’ye atfedilen mektupların ve seyahatnamelerin onun tarafınca yazılıp yazılmadığını sorgular. Bazı belgelerin düzmece olabileceğini ve Vespucci’nin ününün bu belgelerle haksız yere arttığını öne sürer. Ek olarak, 1507’de Alman haritacı Martin Waldseemüller’in, Vespucci’nin yazılarına dayanarak yeni keşfedilen kıtaya “America” adını vermesi, kitabın ana mevzularından biridir. Zweig, bu isimlendirme sürecinin, tarihsel tesadüfler ve yanlış anlamalar zinciri bulunduğunu vurgular.
Kitap, tarihsel belgelerin güvenilirliğini sorgularken, bir ismin bir kıtaya verilmesinin o kişinin kalıcılığını sağladığını, sadece bu kalıcılığın daima hak edilmiş olmayabileceğini tartışır. Zweig, tarihin adaletli olmadığını ve kimi zaman yanlış kişilerin öne çıktığını belirtir. Vespucci’nin, kim bilir asla hak etmediği halde, ABD’nın isim babası olarak anılmasının, tarihsel bir yanılgı bulunduğunu savunur.
Stefan Zweig’in Amerigo eseri, tarihsel olayların iyi mi şekillendiğini ve kimi zaman iyi mi yanlış yönlendirilebileceğini gösteren mühim bir çalışmadır. Yazar, Vespucci’nin yaşamı üstünden, tarihin karmaşıklığını ve adaletsizliğini gözler önüne serer.
Amerigo – Kitap Açıklaması
Hem düşsel hem de tarihsel karakterler üzerine yorumlarıyla tanıdığımız Stefan Zweig’ı derin karakter incelemelerine yönelten, psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu ilgidir. Beş tarihsel kişiliğin portrelerini içeren Yıldızın Parladığı Anlamış olur, Fransız Devrimi’nde bir politikacının portresi niteliğindeki Joseph Fouché’yle beraber Amerigo da Zweig’ın nesnellikten oldukca sezgiye dayanan yaşamöykülerinin en başarılarından biridir. Zweig, bu yapıtında, bugün ABD adıyla bildiğimiz anakaranın bu adı alışının ardındaki inanılması güç rastlantılarla örülü ‘yanlışlıklar komedyası’nı anlatır. Kristof Kolomb’un keşfettiği toprakların ‘yeni bir dünya’ olması gerektiği kanısına varan İtalyan denizci Amerigo Vespucci, ün ardında koşan bir sahtekâr mıdır, yoksa adını tarihe yazdırmayı hak eden bir bilge mi? Zweig, esrar perdesini aralamaya çalışırken, Amerigo Vespucci’nin yaşamöyküsünü yaratıcı bir anlatıya dönüştürüyor, usta işi bir yapıt sunuyor bizlere.
(Tanıtım Bülteninden)


