Dünya en sıcak Şubat ayını geride bıraktı! (Üst üste rekor kırılan 9’uncu ay)

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi geçtiğimiz gün yapmış olduğu açıklamada, Dünya’nın en sıcak Şubat ayını yaşadığını ve üst üste dokuzuncu kez aylık üstün dereceli kaydedildiğini duyurdu.

İnsan kaynaklı ısınma ve El Niño iklim modelinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan muhteşem küresel ısınma, Haziran ayından bu yana hem kara hem de okyanus bölgelerini tesiri altına aldı. Bu durum bilim insanlarını gezegenin eleştiri bir iklim eşiğini geçmesi mevzusunda fazlaca endişelendiriyor.

Şubat ayında averaj küresel hava sıcaklığı 13,5 aşama olarak açıklandı. 2016 senesinde gerçekleşen bundan önceki en sıcak Şubat ayından 0,12 aşama daha sıcak bir ay geçirdik. Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo yapmış olduğu basın açıklamasında, “Bu durum her ne kadar dikkat çekici görünse de, iklim sisteminin devamlı ısınması kaçınılmaz olarak yeni aşırı sıcaklıklara yol açmış olduğu için aslen o kadar da sürpriz değil” dedi.

Küresel averaj hava sıcaklığı, endüstri öncesi dönemlere kıyasla ortalamanın üstünde seyrediyor. Grafikte 2024 yılı kalınca beyaz çizgi ve 2023 yılı kalınca kırmızı çizgi ile gösterilmiş. Kesik yatay çizgiler, bilim adamlarının endüstri öncesi ortalamanın 1,5 ve 2 aşama üstündeki eleştiri iklim eşikleri olarak görmüş olduğu değerleri işaret ediyor.

Yeni ısı rekorları, gezegenin 12 aylık averaj sıcaklığının ilk kez endüstri öncesi seviyelerin 1,5 aşama üstüne çıkmasından yalnız bir ay sonrasında geldi. Bilim adamları, Dünya’nın sıcaklığının birkaç yıl süresince bu eşiğin yakınında yada üstünde kalması hâlinde, deniz seviyesinin yıkım boyutlarında yükselmesinden yada eleştiri okyanus döngülerinin bozulmasına yol açabilecek kırılma noktalarına ulaşılmasından korkuyor.

Copernicus’a nazaran, Aralık-Şubat aylarını kapsayan geçtiğimiz kış, ortalamanın 0,78 santigrat aşama üstünde seyrederek Dünya’nın kayıtlara geçen en sıcak kışı oldu. Üstün dereceli kıran ısı Mart ayı başlangıcında da devam etti ve dünya genelinde oldukca sayıda ısı üstün derecesi egale edildi.

Bir hava durumu uzmanı olan Maximiliano Herrera, Salı günü X’te yazdığı bir yazıda “Muhteşem ve eşi benzeri görülmemiş bir şeye tanıklık ediyoruz. Birkaç saat içinde, daha ilkin asla görülmemiş boyutlarda, tüm dünyada binlerce üstün dereceli kırıldı. Üç asırlık klimatolojideki hiçbir şey bununla uzaktan karşılaştırma edilemez ve bu yalnız bir başlangıç” dedi.

Dünya okyanusları da üstün dereceli düzeyde ısındı

Copernicus’a nazaran Şubat ayının averaj küresel deniz yüzeyi sıcaklığı, ay sonunda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 21,09 dereceye ulaşarak herhangi bir ay için kaydedilen en yüksek kıymet oldu.

Şimal Atlantik’te deniz yüzeyi sıcaklıkları tam bir senedir üstün dereceli seviyede seyrediyor ve daha şimdiden Temmuz ayı normalleri seviyesinde. Bu durum uzmanları etken bir kasırga sezonu mevzusunda endişelendiriyor; zira sıcak okyanus suları fırtınaların sayısını ve yoğunluğunu artırabilir.

Geçtiğimiz yıl yaşanmış olan ekstrem küresel ısı, Haziran ayında ortaya çıkan kuvvetli bir El Niño ile aynı döneme denk geldi. Orta ve Doğu Pasifik’teki okyanus yüzeyinin ısınması anlamına gelen El Niño, dünya genelinde daha sıcak havalara yol açma eğiliminde.

Bilim adamları El Niño’nun, insan kaynaklı ısınmanın ve hava kirliliğindeki artışın son dönemdeki sıcaklığa katkıda bulunduğunu ifade ediyor. El Niño’nun gelecek aylarda zayıflaması ve yerini küresel olarak soğutucu bir etkiye haiz La Nina’ya bırakmasıyla üstün dereceli ısı serisi sona erebilir.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer