Kategoriler: Genel

Mustafa Kemal Atatürkün Eğitim Hayatı Gittiği Okul Listesi PDF

Mustafa Kemal Atatürkün Gittiği Okullar ve Atatürkün Eğitim Yaşamı

Mahalle Mektebi: Atatürkün eğitim yaşamı annesinin isteğiyle Mustafa Kemal okul yaşına ulaşınca ilk olarak mahalle mektebine gitmiştir.
Şemsi Efendi Okulu: Kısa bir süre mahalle mektebine giden Mustafa Kemal, hemen sonra Şemsi Efendi okuluna yazılarak eğitimine burada devam etmiştir. Bu okulda eğitimine devam ederken babasını kaybeden Mustafa Kemal, bir süre eğitimine ara vererek anası ile beraber dayısının yanına Rapla Çiftliği’ne gitmek zorunda kalmıştır.
Selanik Askerî Rüştiyesi: Mustafa Kemal’in durumuna üzülen anası onu Selanik’teki akrabalarının yanına göndererek Mülkiye Rüştiyesi’ne gitmesini elde etmiştir. Asker olmak isteyen Mustafa Kemal bu okuldan ayrılarak Selanik Askerî Rüştiyesi’ne imtihanı kazanarak girmiştir. Mustafa Kemal’in askerlik ve siyasal hayatındaki seviye ve disiplinin ilk temelleri burada atılmıştır.
Manastır Askerî İdadisi: 1897’de bu okula süregelen Mustafa Kemal ilk kez Selanik’ten ayrılmıştır. Mustafa Kemal burada memleketin içinde bulunmuş olduğu durumla ilgili tartışmalara ortak olmuş ve bu mevzuda düşünce sahibi olmuştur. İttihatçı hocalarından etkilenerek batılılaşma düşüncesinin temelini oluşturmuştur. Mustafa Kemal idadide okurken Dömeke Meydan Savaşı çıktı. Bu harbe katılmak istedi fakat kabul edilmedi.
İstanbul Harp Okulu: 1899 senesinde İstanbul’a gelen Mustafa Kemal bu okula kayıt olmuştur. Askerlik mesleğini fazlaca seven Mustafa Kemal bu okulda da başarıya ulaşmış bir eğitim yaşamı geçirmiştir. Amacı kurmaylık sınavlarını kazanarak akademiye gidebilmekti.
İstanbul Harp Akademisi: Akademi sınavlarını kazanan Mustafa Kemal 10 Ocak 1902’de teğmen rütbesi ile buradaki eğitimine başladı. Atatürkün hayatında bu okuldaki öğretmenlerin informasyon birikiminden yararlanması fazlaca mühim bir yere haizdir. Eğitimini tamamlayarak 11 Ocak 1905’te akademiyi kurmay yüzbaşı olarak tamamlamıştır.

Atatürkün Gittiği Okullar Öteki Kaynak

Mahalle Mektebi: Mustafa Kemal okul yaşına ulaşınca anası ile babası içinde görüş ayrılığı ortaya çıkmıştır. Anası oğlunun mahalle mektebine gitmesini isterken babası yeni tarzda eğitim veren okula gitmesini istiyordu. Annesinin isteği üstüne ilk olarak mahalle mektebine gitmiştir.
Şemsi Efendi Okulu: Kısa bir süre mahalle mektebine giden Mustafa Kemal hemen sonra Şemsi Efendi Okulu’na yazılarak eğitimine burada devam etmiştir. Bu okulda eğitimine devam ederken babasını kaybeden Mustafa Kemal bir süre eğitimini ara vererek anası ile beraber dayısının yanına çiftliğe gitmek zorunda kalmıştır.

atatürkün eğitim hayatındaki şemsi efendi okulu ataturkun egitim yaşamsal

NOT: Bu okul Osmanlı Devleti’ndeki batı seçimi ilköğretim olarak oluşturulan okullardan biridir. Mahalle mektebine bakılırsa değişik olan bu okulda çocuklar yerde değil sıralarda oturmaktaydı. Sınıflarda tahta, sıra, eğitimle ilgili levhalar bulunmaktaydı. Öğrencilere yönelik gezilerin düzenlenmiş olduğu okulda solunum ve gövde eğitimi şeklinde uygulamalarda bulunmaktaydı.
Selanik Askeri Rüştiyesi: Eğitimine ara veren Mustafa Kemal’in durumuna üzülen anası onu Selanik’teki akrabalarının yanına göndererek Mülkiye Rüştiyesi’ne gitmesini elde etmiştir. Çocukluğundan beri asker olmak isteyen Mustafa Kemal bu okuldan ayrılarak Selanik Askeri Rüştiyesi’nin imtihanlarına girip başarıya ulaşmış olarak bu okula adım atmıştır. Mustafa Kemal’in askerlik ve siyasal hayatındaki seviye ve disiplinin ilk temelleri burada atılmıştır.
Manastır Askeri İdadisi: Bu okula süregelen Mustafa Kemal ilk kez Selanik’ten ayrılmıştı. Mustafa Kemal burada memleketin içinde bulunmuş olduğu durumla ilgili tartışmalara ortak olmuş ve bu mevzuda düşünce sahibi olmuştur.
İstanbul Harp Okulu: 1899 senesinde İstanbul’a gelen Mustafa Kemal bu okula kayıt olmuştur. Askerlik mesleğini fazlaca seven Mustafa Kemal bu okulda da başarıya ulaşmış bir eğitim yaşamı geçirmiştir. Amacı kurmaylık sınavlarını kazanarak akademiye gidebilmekti.
İstanbul Harp Akademisi: Akademi sınavlarını kazanan Mustafa Kemal 10 Ocak 1902’de teğmen rütbesi ile buradaki eğitimine başladı. Buradaki öğretmenleri yabancı dil bilen birçok alan- da kendisini yetiştirmiş tecrübeli subaylardı. Mustafa Kemal bu durumu değerlendirerek öğretmenlerin informasyon birikiminden yararlanmıştır. Eğitimini tamamlayarak 11 Ocak 1905’te akademiyi kurmay yüzbaşı olarak tamamlamıştır.
NOT: Mustafa Kemal’e bilhassa okumuş olduğu askeri okulların katkısı fazlaca olmuştur. Onun yaşamını şekillendiren birçok informasyon, beceri ve görüşün temelleri bu okullarda atılmıştır. Mesleğinde ilerlemeyi düşünen Mustafa Kemal öğrencilik hayatında çalışkan ve başarıya ulaşmış olmuştur.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Zeruya Şalev – Türk Dili ve Edebiyatı

Zeruya Şalev (D: 13 Mayıs 1959, Kvutzat Kinneret, İsrail) Yazar. Zeruya Şalev Zeruya Şalev, 1959’da…

3 saat ago

WhatsApp’tan büyük güncelleme: Yeni renkler, yeni ikonlar

En popüler mesajlaşma programı olan WhatsApp, tasarımında seneler süresince değişik ayarlamalar yapmış oldu, son olarak…

3 saat ago

Yıldız Ecevit – Türk Dili ve Edebiyatı

 Prof. Dr. Yıldız Ecevit (D: 28 Ocak 1946, Gelibolu, Çanakkale – Ö: 22 Haziran 2021,…

10 saat ago

Bağırsak sağlığını iyileştirmeye çalışırken yapılan 3 büyük hata

Bağırsak sağlığı fazlaca konuşulan bir mevzu: 50 yaş altı kolorektal kanser oranları artıyor, huzursuz bağırsak…

10 saat ago

Mefahir – Du Hast Mit Mir Gespielt Şarkı Sözü

Du warst die einzige für mich, und du bist gegang, ich dencke immer noch an…

13 saat ago

Bursa Limited şirket firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Serra Ltd.Şti. Seda Ergün, İzmir Cad. No:112 Atalay 7 Sitesi A Blk. D:11 Telefon :…

13 saat ago