NASA astronotu: Ebeveyn olmak uzaya çıkmaktan daha zor…

Anil Menon NASA’nın yeni astronotlarından biri. Kendisi SpaceX’in eski medikal direktörü ve uçuş operatörü. Sadece Menon’a bakılırsa bunların hiçbiri en zor görevi olan babalıkla kıyaslanamaz.

“Ebeveynliğin muhtemelen yaptığım en zor şey bulunduğunu söyleyebilirim, zira oldukca fazla duygusal zekâ gerektiriyor” diyor.

Eşi Anna Menon, SpaceX’te uzay operasyonları baş mühendisi olarak çalışıyor. O da Polaris Dawn görevinde mürettebat üyesi olarak uzaya gitmeye hazırlanıyor.

İş ve aile yaşamını dengelemek kimse için kolay değil. Fakat her iki ebeveyn de uzay görevinde çalıştığında çakışan programlar sebebiyle sık sık bazı problemler ortaya çıkıyor.

Anil ve Anna Menon beraber hususi bir ebeveynlik yaklaşımı geliştirmişler. Her şeyden ilkin 3 ve 6 yaşlarındaki çocuklarına hayallerinin peşinden gitmenin mühim bulunduğunu göstermek için çalışıyorlar. Peki tüm bunların iyi mi üstesinden geliyorlar?

Astronot düzeyinde sorun çözme

Astronotlar devamlı olarak yüksek baskı altında bir takım değişik problemle uğraşıyor ve bu tarz şeyleri gerçek zamanlı olarak çözüyorlar. İşin garip yanı, ebeveynler da o şekilde.

Anil ve Anna Menon, NASA ve SpaceX tulumlarıyla beraber poz veriyor. Fotoğraf: Anil Menon

Anil Menon bir baba olarak astronotlara özgü sorun çözme becerilerini devamlı kullandığını söylüyor. Bilhassa de işinin gereklilikleri lojistik zorluklar yarattığında.

Mesela, Houston’da NASA astronotu olmak için eğitim alırken, eşi NASA’nın SpaceX Crew-4 fırlatmasında yönetici olarak vazife yapmak suretiyle bir aylığına Los Angeles’a çağrıldı.

Houston’daki NASA programı oldukca erken saatlerde başlayabilirken, eşinin uçuş simülasyonu vardiyaları günün değişik saatlerinde gerçekleşebiliyor ve geceye kadar sürebiliyordu.

Sadece çift, içinde bulundukları sıkıntılı koşullar üstünde durmak yerine beraber bir çözüm bulmaya odaklandı. Sonunda evlatların bir ay süresince Los Angeles’ta annelerinin yanında kalmasına karar verdiler ve beraber gezi etmesi için bir de bakıcı tuttular. Anil Menon, “Fazladan desteğe haiz olduğumuz için şanslıydık ve çocuklar oldukca eğlendi” diyor.

Anna ve Anil Menon, yoğun programlarına karşın çocuklarına yeterince zaman ayırmaya dikkat ediyor. Fotoğraf: Anil Menon

Astronot eğitimi esnasında iki ayını evinden uzakta Florida’da bir T-6 uçağının iyi mi uçurulacağını öğrenerek geçirmiş. O sırada eşi Anna da (SpaceX’in) Polaris Dawn görevine seçilmiş ve uzay uçuşu eğitimine odaklanmak durumunda kalmış.

“Onun fırlatma zamanı yaklaşırken benim eğitimim tamamlandı, ayrıca evlatları bu işlere dahil etmenin yollarını keşfettik” diyor. Mesela, James ve Grace adlı iki çocuğunu uzay yürüyüşü eğitimine götürmüş. Ve SpaceX’te çocuklar Dragon vazife kapsülünün içini keşfetme fırsatı bulmuş.

Ebeveynliğin en iyi astronotluk eğitimi olduğuna inanıyor. Bunun başlıca sebebi devamlı bunun şeklinde lojistik zorlukların üstesinden gelmeyi gerektirmesi. “Anne ve babaları astronot programına başvurmalarını tavsiye ediyorum. Eğer bunu yapabiliyorlarsa, astronot da olabilirler” diyor.

Evlatların onun izinden giderek astronot olmasını beklemiyor. Daha ziyade hayallerinin peşinden gitmelerini istiyor. Menon gülerek, “Uzayla ilgilenmeyebilirler ve muhtemelen de ilgilenmeyecekler” diyor ve ekliyor:

“Fakat ümit ederim tutkunun peşinden gitmenin mühim bulunduğunu görürler. Onlara göstermeye çalıştığımız şey bu. Ve bence eylemler sözlerden daha kuvvetli.”


Business Insider makalesinden Türkçeleştirildi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer