Simurg – Türk Dili ve Edebiyatı

 

Simurg, 90×90/yağlı boya tablom – Hülya Doğan

Rivayet olunur ki, kuşların hükümdarı olan Simurg, Data Ağacı’nın dallarında yaşar ve her şeyi bilirmiş. Bu kuşun özelliği gözyaşlarının şifalı olması ve yanarak kül olmak suretiyle ölmesi, sonrasında kendi küllerinden tekrardan dirilmesiymiş.

Kuşlar, Simurg’a inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürmüş. Kuşlar dünyasında her şey ters gittikçe onlar da Simurg’u bekler dururlarmış. Ne var ki, Simurg ortada görünmedikçe kuşkulanır olmuşlar ve sonunda umudu kesmişler. Derken bigün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü Simurg’un kanadından bir tüy bulmuş. Simurg’un var bulunduğunu anlayan dünyadaki tüm kuşlar toplanmışlar ve hep beraber Simurg’un huzuruna gidip yardım istemeye karar vermişler.

Sadece Simurg’un yuvası, etekleri bulutların üstünde olan Kaf Dağı’nın tepesindeymiş. Oraya varmak için ise yedi dipsiz vadiyi aşmak gerekirmiş, hepsi birbirinden çetin yedi vadi… İstek, aşk, marifet, kural dışı, tevhid, şaşkınlık ve yokluk vadileri… Kuşlar, hep beraber göğe doğru uçmaya başlamışlar. İsteği ve sebatı azca olanlar, dünyevi şeylere takılanlar yolda birer birer dökülmüşler. Yorulanlar ve düşenler olmuş.

“Aşk denizi”nden geçmişler ilkin. “Ayrılık vadisi”nden uçmuşlar. “Hırs ovası”nı aşıp, “kıskançlık gölü”ne sapmışlar. Kuşların kimi “Aşk denizi”ne dalmış, kimi “Ayrılık vadisi”nde kopmuş sürüden. Kimi hırslanıp düşmüş ovaya, kimi kıskanıp batmış göle. Ilkin Bülbül geri dönmüş, güle olan aşkını hatırlayıp. Papağan o güzelim tüylerini bahane etmiş, oysa tüyleri yüzünden kafese kapatılırmış. Kartal, yükseklerdeki krallığını bırakamamış. Baykuş yıkıntılarını özlemiş. Balıkçıl kuşu bataklığını…Yedi vadi üstünden uçtukça sayıları gittikçe azalmış. Ve nihayet beş vadiden geçtikten sonrasında gelen Altıncı Vadi “şaşkınlık” ve sonuncusu Yedinci Vadi “yok oluş”ta tüm kuşlar umutlarını yitirmiş. Kaf Dağı’na vardıklarında geriye otuz kuş kalmış.

Sonunda sırrı, sözcükler çözmüş: “Si”; “otuz” anlamına gelir, murg” ise “kuş”. Simurg’un yuvasını bulunca öğrenmişler ki; “Simurg – otuz kuş” demekmiş. Onların hepsi Simurg”muş. Her biri de Simurg’muş. 30 kuş anlamış olur ki, aradıkları sultan kendileridir ve gerçek seyahat, kendinize meydana getirilen yolculuktur.


Çınar Kültür ve Sanat Merkezi
Simurg, 90×90/yağlı boya tablom – Hülya Doğan

Bu eserimi (Simurg, 90×90/yağlı boya tablo) görmek isterseniz Altunizade, Atıf Bey Sk. No:5, Üsküdar/İstanbul Çınar Kültür ve Sanat Merkezi’ne bekleriz. Sergimiz, 06 Haziran 2023 Salı gününe kadar devam ediyor.

Hülya Doğan

(Toplam: 29, Bugün: 1 )

Site Footer