Kategoriler: Genel

Türkiye’nin ilk uzay gözlemevi ilgisizlikten kapandı |


Dünya’ya en yakın öte gezegen ‘yaşanabilir’ görünüyor. LiveScience’ın haberine göre, Dünya’da iklim değişikliğinin incelendiğine benzer bilgisayar simülasyonlarını kullanan bilim adamları, 2016’da keşfedilen Proxima Centauri b’nin yüzeyinde çok çeşitli koşullar altında yüksek miktarda sıvı halde su bulunabileceği, dolayısıyla canlı organizmalara ev sahipliği yapıyor olabileceği sonucuna vardı.

Yüzeyinin bazı kesimlerinde açık okyanus bulunuyor   Bilim adamları, dev kıtalar, ince atmosferler, farklı atmosfer bileşenleri ve okyanusta tuz miktarında değişiklikler gibi birçok etkeni dahil ederek 18 farklı senaryonun simülasyonunu yaptı, hemen her model çalışmasında Proxima Centauri b’nin, yüzeyinin en azından bazı kesimlerini kaplayan açık okyanusa sahip olduğu neticesi elde edildi. ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsünden gezegen bilimci Anthony Del Genio, simülasyonların, öte gezegende yaşam şansının yüksek olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Proxima Centauri b’nin cüce yıldızı Proxima Centauri, Güneş’ten 4,2 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Gezegenin yıldızına uzaklığı bakımından yaşama uygun bir konumda olduğu belirlenmişti.

Proxima Centauri B’nin İçinde Ne Var?
Yeryüzüne en yakın dış gezegen nasıl görünüyor? Araştırmacılara göre top güllesi gibi bir dünyadan, yarısına kadar okyanuslarla kaplı bir gezegene kadar hepsi mümkün. Geçtiğimiz Ağustos ayında astronomlar, Alfa Centauri adını verdikleri ve dünyamızdan kabaca 1.3 kat daha ağır bir dünya barındıran, güneşe en yakın yıldız sistemini gün yüzüne çıkardılar. Alpha Centauri üç adet yıldıza sahip- Alpha Centauri A, Alpha Centauri B ve Proxima Centauri adı verilen kırmızı cüce-ve Proxima Centauri bu yeni bulunmuş gezegenin evi.
Proxima b adı verilen bu dış gezegenin, yıldızı Proxima Centauri ile arasındaki yörünge mesafesi; Merkür ile Güneş arasındaki yörünge mesafesinin yalnızca onda biri. Ancak kırmızı cüce Güneş’ten 600 kat daha soluk ışığa sahip olduğu için, Proxima b’nin yıldızının yaşama elverişli uzaklıkta bulunması muhtemel. Bu uzaklık; gezegenin, üzerinde sıvı su bulundurabilecek kadar sıcak olmasına ve belki de bildiğimiz şekliyle yaşam barındırabilmesine olanak sağlayabilir. Proxima b hakkında bilinmeyen onca detaydan birisi de gezegenin çapı. Bu durum, gezegenin yoğunluğunun hesaplanamaması dolayı, hangi materyallerden oluştuğunun da bilinememesi anlamına geliyor.

Bilim insanları hala hayal kuruyor tabi. Proxima b’ nin kütlesine dayanarak, Marsilya Astrofizik Laboratuvarı/Fransa’ dan Bastien Brugger ve takım arkadaşları; gezegenin potansiyel içeriğinin çeşitliliğini kullanarak onun yapısını ve büyüklüğünün ne kadar olabileceğini gösteren bir model geliştirdiler. “Gezegenin yarıçapı hakkında bir bilgimiz olmasa bile hala onun neye benzediği hakkında bir fikir sahibi olmak için çabalıyoruz” diyor Brugger. Bir ihtimal, Proxima b nin tüm yüzeyini kaplayan yaklaşık 193 km derinlikte bir okyanusa sahip olması. Eğer Proxima b’nin top güllesi şeklinde bir gezegen olduğunu varsayarsak, Dünya’dan yaklaşık yüzde 6 daha küçük olabileceğini düşünebiliriz. Gezegenin bu kadar yoğun ve tamamen kuru versiyonunda, kütlesinin üçte ikisinin yoğun metal çekirdekten, geri kalan kısmın da bu çekirdeği çevreleyen kayalık kabuktan oluştuğu söylenebilir. Diğer taraftan, eğer Proxima b Satürn’ün en büyük uydusu Titan gibi yarısı su buzundan oluşmuş olsaydı, hacim olarak Dünya’dan kabaca yüzde 40 daha büyük olurdu. Bu senaryoya göre gezegen yaklaşık 193 km derinliğinde okyanus ile kaplanmış olurdu. Bu küresel okyanusun altında basınç o kadar yüksek olurdu ki su, metal çekirdek ve kayalık mantonun üzerinde yüksek basınçlı buza dönüşürdü. “Bu bulgular Alpha Centauri’de bulunun elementler ile güneş sistemimizdeki elementlerin benzerlik gösterdiğini desteklese de bütün olayın bundan ibaret olduğunu garanti etmez” diyor bu çalışmada yer almayan SETI( Search for Extraterrestrial Intelligence-Dünya Dışı Akıllı Yaşam Arayışı ) Enstitüsü dış gezegen grup başkanı, gezegen astronomu Franck Marchis. Brugger de bu görüşe katılarak şunları ekliyor; Proxima Centauri’ nin element çeşitliliğinin gelecekte gözlemlenmesi, yapmış oldukları modelleri geliştirebilir ve Proxima b’ nin daha çok hangi modele benzeyeceği hakkında bize fikir vermede yardımcı olabilir.
Kaynak: https://www.livescience.com/63546-proxima-b-nearest-exoplanet-habitable.html



Bul-Tikla

Son Yazılar

Ziynet Sali – Daha Nasıl Sevebilirim Sözleri

Ziynet Sali – Daha Iyi mi Sevebilirim Sözleri Ziynet Sali – Daha Iyi mi Sevebilirim…

3 saat ago

Karanlık (mod), ışığa galip geldi (En azından Android üzerinde)

Karanlık ile ışık arasındaki sonsuz cenk sonlandı ve karanlık kazanmıştır! En azından Android üstünde... Android…

3 saat ago

Fıratcan – Avare Sözleri

Fıratcan – Avare Sözleri Yalanlar dolana taraf değilAşık olana gider yürekOlanlar bi bana mübah değilÇektin…

10 saat ago

Elon Musk, yapay zekâ şirketi xAI için para topluyor! (Çok para)

Elon Musk'ın OpenAI'a rakip olarak geliştirdiği suni zekâ şirketi Silikon Vadisi'nden fazlaca ciddi maddi destek…

10 saat ago

Getir, Avrupa ve ABD pazarlarından çekiliyor! Getir’in yolculuğunda neler yaşanmıştı?

İstanbul merkezli online alışveriş ve süratli teslimat girişimi Getir, Avrupa ve ABD pazarlarından çekildiğini deklare…

17 saat ago

Apple ID hesabınızdan “çıkarıldıysanız” yalnız değilsiniz (Kullanıcılara hafta sonu şakası!)

Bazı Apple kullanıcıları hafta sonuna "sıkıntılı" başlangıç yapmış oldu. 9to5Mac ve The Verge'nin haberlerine gore,…

23 saat ago