Kategoriler: Genel

TYT–AYT Edebiyat Karma Deneme 1

TYT–AYT Edebiyat Karma Tecrübe etme

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir terim, kavram ya da imge kullanılmamıştır?
A) Kardeşim son zamanlarda fantastik romanlar okumaya bayılıyor.
B) Gençlik döneminde deli taylar şeklinde koştuğunu, eğlendiğini hatırlıyordu.
C) Gündüz hava, bir çocuk nefesi kadar yumuşak ve güzeldi.
D) Birkaç saat öylece sessiz kalmış ve asla konuşmamıştı.
E) Vapur bacaları üstünde uçuşan martılar yeni bir besteye başlamıştı.

2. Bağrımda koç şeklinde dağlar yatışır
Görünmez dallarda kuşlar ötüşür
Bu dizelerdeki kafiyenin benzeri, aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Tarihin dilinden düşmez bu destan. / Nehirler gazidir, dağlar kahraman
B) Karşı karşıya getirmez bizi asırlar / Meydana vurulsun gizlenen sırlar
C) Gelse de en acı sözler dilime / Uçacak sanırım birkaç kelime
D) Uzaktan gelirken derin akisler / Kapladı geçtiğim yolları sisler
E) Yaz ulaşınca yeşil otlar biçilir / Kızlar çiğdem şeklinde ayrı seçilir

3. Bir yazarın herhangi bir mevzu ile alakalı kişisel görüş, anlayış ve düşüncelerini kanıtlama gereği duymadan hoş bir üslupla yazdığı kısa düşünce yazılarına – – – – – – denir. – – – – – – ise herhangi bir mevzuda informasyon vermek, bir gerçeği ortaya koymak yada bir tezi kanıtlamak için yazılan ve temel ögesi düşünce olan yazılardır.
Bu parçadaki boşluklara, sırasıyla, aşağıdakilerin hangisinde verilenler getirilmelidir?
A) deneme – Yazı
B) fıkra – İnceleme
C) yazı – Tecrübe etme
D) fıkra – Makale
E) söyleşi – Eleştiri

4. Koyunların ilk merhabasıyla
Dağ eteklerinden dökülür kuş sesleri
Giderim güne karşı bayırda
Çeler gözlerimi papatyaların şöleni
Bu dizelerde aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü bir kalite vardır?
A) Lirik
B) Dramatik
C) Didaktik
D) Pastoral
E) Epik

5. Aşağıdakilerden hangisi, Halk Edebiyatı nazım biçimlerinden değildir?
A) Engel
B) Semai
C) Şarkı
D) Varsağı
E) Destan

6. Aşağıdakilerden hangisi “gazel”e ilişik bir özellik değildir?
A) Değişik mevzularda yazılabilmesi
B) Uyak dizilişinin aa – ba – ca – da … biçiminde olması
C) En güzel beyitine “beyt-ül gazel” denmesi
D) Nazım biriminin beyit olması
E) Çoğu zaman epik şiir özelliği taşıması

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Gemiler bitkin ve uykuludur.” cümlesindekine benzer sanatlı bir söyleyiş vardır?
A) Hanım çığlıklar atarak yanımızdan hızla uzaklaştı.
B) Bu sabah güneş tatlı tatlı gülümsüyordu.
C) Sokaktaki kedi acı acı miyavlıyordu.
D) Öğretmen ne yapacağını bilemiyordu.
E) Adam, uyandıktan sonrasında gözlerini uzun uzun ovuşturdu.

8. (1) Hatay sırtlarında, çamlar altındayım. (II) Bin metre aşağıda İskenderun Ovası nefes almaya mecalsiz, güneş altında dümdüz yatıyor. (III) Serinlik, gölgelik içinde o kızgın bölgelere hayretle bakıyorum. (IV) Ben o denli rahatım, o şekilde okşayıcı, rahatlık ve mutluluk verici tatlı rüzgar karşısındayım ki sıcaktan bunalmış ve güneşten usanmış kişilerin bulunabileceğine inanamıyorum. (V) Aşağısı bana, Afrika çöllerinde geçen bir gezi romanı okuyormuşum şeklinde oldukça uzak görünüyor.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde kişileştirme yapılmıştır?
A) I. ve II.
B) II. ve III.
C) III. ve IV.
D) IV. ve V.
E) II. ve IV.

9. Aşağıda İslamiyet’in kabulünden önceki Türk destanları ve bu destanların işlediği mevzular verilmiştir.
Bunların hangisinde bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Oğuz Kağan Destanı – Hun hükümdarı Oğuz’un Orta Asya’da Türk birliğini kurması
B) Türeyiş Destanı – Göktürklerin bir kurttan türeyerek çoğalmaları
C) Şu Destanı – Saka Türklerinin hükümdarı Şu ile Makedonya hükümdarı İskender’in orduları arasındaki mücadeleler
D) Göç Destanı – Uygurların Doğu Türkistan’a göç edişleri
E) Alp Er Tunga Destanı – Sakaların komutanı Alp Er Tunga’nın İranlılarla yapmış olduğu savaşlar

10. Aşağıdakilerin hangisinde İslami motiflerin yer almış olduğu destanlar bir arada verilmiştir?
A) Manas, Göç, Bozkurt, Türeyiş
B) Danişmend Gazi, Satuk Buğra Han, Alp Er Tunga, Köroğlu
C) Battal Gazi, Manas, Türeyiş, Satuk Buğra Han
D) Danişmend Gazi, Battal Gazi, Satuk Buğra Han
E) Manas, Ergenekon, Köroğlu, Battal Gazi

11. Aşağıdakilerin hangisinde bir informasyon hatası vardır?
A) Kutadgu Bilig, iyi bir devlet yönetiminin iyi mi olacağını göstermeye çalışan bir yapıttır.
B) Divanü Lügati’t Türk, Araplara Türkçeyi öğretmek amacıyla yazılmıştır.
C) Atabetül Hakayık, Tanrı’a ulaşmanın yolları, peygamber sevgisi şeklinde mevzuları işlemiştir.
D) Divan-ı Hikmet, Ahmet Yesevi tarafınca halka İslam esaslarını hikmetli bir halde öğretmek için yazılmıştır.
E) Kitab-ı Dede Korkut’ta Orta Asya Türklerinin yaşamlarından kesitler sunulur ve yerleşik yaşama geçiş anlatılır.

12. 16.yüzyılda yaşamış, Pendname adlı yapıtıyla ün kazanmış şairimiz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yunus Emre
B) Gülşehri
C) Pir Sultan Abdal
D) Köroğlu
E) Güvahi

13. Yaşamı efsanelere mevzu olan bu halk şairinin doğum – ölüm tarihleri, yaşamış olduğu yer kati olarak bilinmiyor. Tasavvuf akımına uygun şiirlerinde “sevgi” temasına geniş yer vermiş, tüm insanlığı kucaklayan bir anlayışı dile getirmiştir. Hece ve aruz ölçüsüyle şiirler söyleyen sanatçı, şiirlerinde oldukça canlı ve mütevazı bir Türkçe kullanmıştır. Lirik şiirleri yüzyıllar süresince birçok şairi etkilemiş olan bu gönül adamı “tanrısal” türünün en başarıya ulaşmış sanatçısıdır.
Bu parçada tanıtılan halk şairi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ahmet Yesevi
B) Kaygusuz Abdal
C) Yunus Emre
D) Pir Sultan Abdal
E) Şeyyat Hamza

14. Saz şairleri içinde en oldukça şiiri olan – – – – – – aruzla yazdığı – – – – – – ve gazellerinde, heceyle yazdığı – – – – – – ve koşmalar kadar başarıya ulaşmış değildir.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan bölgelere, sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilenler getirilmelidir?
A) Karacaoğlan – şarkı – semai
B) Erzurumlu Emrah – murabba – semai
C) Kayıkçı Kul Mustafa – kaside – destan
D) Aşık Ömer – murabba – varsağı
E) Bayburtlu Zihni – tahmis – türkü

15. Sanatçı, “Mizanül-Hakkı fi İhtiyari! Ehakk” (En Doğru Olanı Seçmek İçin Hak Terazisi) adlı eserinde, akla dayanan bilimlerin gerekliliğini örnekler vererek anlatır. Matematik, coğrafya, astronomi bilgilerini, bunların öğrenilmesi icap ettiğini savunur. Ek olarak uyuşturucu maddelerin yasaklanmasını ister. Örf ve adetlerin kuvvetini, bunların doğru ve yerleşmiş olanlarına uyulması icap ettiğini, cemiyet kuvvetinin her kuvvetten üstün bulunduğunu bildirir.
Bu parçada sözü edilen sanatçı, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Evliya Çelebi
B) Naima
C) Katip Çelebi
D) Seydi Ali Reis
E) Süleyman Çelebi

16. Aşağıdakilerden hangisi Divan Edebiyatı için yanlıştır?
A) Nesirde noktalama işaretleri görülmez.
B) Hem şiirde hem nesirde ağır bir dil kullanılmıştır.
C) Şiirde mecaz ve mazmunlara oldukça yer verilmiştir.
D) Arap ve Fars edebiyatının nazım biçimleri alınmıştır.
E) Soyut konulardan oldukça somut mevzular ağırlıktadır.

17. Fuzuli ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Kendi döneminde “Sultan-üş Şüera” (Şairler Sultanı) unvanıyla anılmıştır.
B) Tanrı aşkını kendine özgü bir üslupla işlemiştir.
C) Mektup türünde de bir eseri vardır.
D) Fazlaca başarıya ulaşmış bir mesnevi şairidir.
E) Lirik şiirler yazmıştır.

18. I. Har-name
II. Hüsn ü Aşk
III. Yusuf ü Züleyha
IV. Hüsrev ü Şirin
Yukarıdaki yapıtlardan hangileri Şeyhi’ye aittir?
A) I. ve III.
B) II. ve III.
C) I. ve IV.
D) II. ve IV.
E) III. ve IV.

19. Divan Edebiyatının derhal her branşında ürünler verdi. Şiirde yeni bir çığır açarak bir tür fikir şiiri geliştirdi. Öğreticiliği ilk amaç olarak benimsedi. Mesnevi türündeki yapıtı, toplumsal aslı ve öğretici amacıyla Divan şiirinin en mühim örneklerindendir. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü sezmiş, bu çöküşü ve toplumsal bozuklukların yarattığı psikolojiyi dile getirmiştir.
Bu parçada, aşağıdaki sanatçıların hangisinden söz edilmektedir?
A) Kalımlı
B) Nabi
C) Fuzuli
D) Şeyh Galip
E) Necati

20. Tanzimat Edebiyatı romanlarıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Tanzimat Edebiyatının birinci dönem romanlarında çoğu zaman romantizm etkili olmuştur.
B) Roman mevzuları çoğu zaman gerçek yaşamdan ya da tarihten alınmıştır.
C) Tanzimat Edebiyatının ikinci dönem romanlarında realizm ve natüralizmin tesiri büyük olmuştur.
D) İlk tercüme roman, Şemsettin Sami’nin Victor Hugo’dan çevirilmiş olduğu Sefiller’dir.
E) İlk ürünler olması yönünden mühim olan Tanzimat romanı, teknik açıdan zayıf ve başarısız sayılır.

21. Tanzimat şairleri yenilikçi olmakla birlikte Divan Edebiyatından gelen malzemeleri kullandılar. Eski söyleyişle yeni fikirleri ifade ettiler. Bu yüzden Namık Kemal – – – – – – yazdı. – – – – – – Divan şairi olmamasına karşın terci-i bent kaleme aldı. Gene bu zamanda – – – – – – Divan seçimi şiirleriyle dikkatleri çekti.
Bu parçadaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilenler getirilmelidir?
A) Semai – Cenap Şehabettin – Şinasi
B) Rubai – Şemsettin Sami – Abdülhak Hamit
C) Kaside – Ziya Paşa – Şinasi
D) Murabba – Şinasi – Ziya Paşa
E) Mesnevi – Ziya Paşa – Süleyman Nazif

22. Yazar, romanının önsözünde realizmin ve natüralizmin temel ilkelerini açıklar ve bu romanı, bu ilkeleri örneklemek için yazdığını, anlatılan olayların geçmiş olduğu yer olarak Antalya’nın bir köyünü seçtiğini, böylece köy yaşamını ve dilini tanıtmayı amaçladığını belirtir.
Bu parçada özellikleri anlatılan roman ve yazarı aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
A) İntibah – Namık Kemal
B) Karabibik – Nabizade Nazım
C) Hasan Mellah – Ahmet Mithat Efendi
D) Sergüzeşt – Samipaşazade Sezai
E) Hayal İçinde – Hüseyin Cahit Yalçın

23. Aşağıdakilerin hangisinde Tanzimat Dönemindeki dil incelemeleriyle ilgili yapıtlar bir arada verilmiştir?
A) Lehçetü’I Hakayık, Takdir-i Elhan
B) Lugat-i Naci, Duhter-i Hindu
C) Durub-ı Emsal-i Osmaniye, Kamus-ı Türki
D) Rumuzu’I Edep, Lehçe-i Osmani
E) Talim-i Edebiyat, Tahrib-i Harabat

24. Aşağıdakilerin hangisi Namık Kemal ve Şinasi’nin ortak bir yönü değildir?
A) Aynı yazınsal toplulukta yer almaları
B) Hem şiir hem de düzyazı alanında yaratı vermeleri
C) “Sanat halk içindir” ilkesini benimsemeleri
D) Klasisizmin tesirinde kalmaları
E) Dilde sadeleşme çabaları

25. O, heyecanlı bir sanat adamı olmaktan oldukça ölçülü bir fikir insanıdır. His ve hayalden kaybettiklerini fikrin açıklığından ve sağlamlığından kazanır. Bu bakımdan daha başarıya ulaşmış olmuştur. Birazcık hikmet, birazcık vecize havası taşıyan şiirleri içinde en dikkat çekici olanları Mustafa Reşit Paşa için yazdıklarıdır. “Müntehebat-ı Eşarım” adı altında toplamış olduğu şiirlerin sonuna eklediği dört manzum öykü, bizde fabl türünün ilk örnekleri sayılır.
Bu parçada aşağıdaki sanatçılardan hangisi tanıtılmaktadır?
A) Ziya Paşa
B) Şinasi
C) Namık Kemal
D) Cenap Şahabettin
E) Recaizade Ekrem

26. (I) Servetifünuncular, devrin şartlarını bahane ederek toplumsal sorunlardan uzak durdular. (II) Kendilerine Fransız edebiyatını örnek aldılar. (III) Sanat için sanat ilkesine bağlı kalmış olarak eserler verdiler. (IV) Bilhassa tiyatro alanında oldukça başarıya ulaşmış yapıtlara imza attılar. (V) Edebiyatımız bu zamanda Avrupai bir kalite kazanmıştır.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir informasyon yanlışlığı vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

27. I. Aynı yazınsal topluluk içinde yer almaları
II. Heceyle yazdıkları bir şiir denemelerinin olması
III. Aruz ölçüsüyle şiir yazmaları
IV. Sembolizmin etkisiyle şiirler yazmaları
V. Tüm eserlerini “sanat için sanat” anlayışıyla kaleme almaları
Yukarıda numaralanmış bilgilerden hangi ikisi Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin’in özelliklerindendir?
A) I. ve II.
B) II. ve IV.
C) I. ve III.
D) II. ve V.
E) IV. ve V.

28. Aşağıdaki sanatçılardan hangisinin karşısında verilen türle ilgisi yoktur?
A) Hüseyin Cahit Yalçın – gazetecilik
B) Cenap Şehabettin – seyahat yazısı
C) Halit Ziya Uşaklıgil – anı
D) Mehmet Rauf – tecrübe etme
E) Tevfik Fikret – şiir

29. Türkçülük akımının önde gelen yazarlarındandır. 1904’te yayımladığı “Üç Biçim-ı Politika” adlı makalesi, Türkçülük akımının manifestosu kabul edilir. Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün emek harcama arkadaşı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel yapısının oluşmasında katkıları olmuştur. Onun Türkçü fikirleri, Sovyetlerin çökmesi ve Orta Asya’daki Türk devletleri’nin bağımsızlıklarına kavuşmalarıyla tekrardan güncellik kazanmıştır.
Bu parçada aşağıdaki yazarların hangisinden söz edilmektedir?
A) Yusuf Akçura
B) Ziya Gökalp
C) Ahmet Hikmet Müftüoğlu
D) Ahmet Vefik Paşa
E) Mehmet Güvenilir Yurdakul

30. ———–, roman türünün edebiyatımızdaki en güzel örneklerinden olan – – – – – – – ’yaşanılan bir devrin sosyo-kültürel durumunu gözler önüne sermiştir. Yazar, romanda okuyucuya devrin yaşantısını roman kahramanı Ahmet Cemil’in bakış açısından vermeye çalışmıştır. Bu bakış açısında kendi içinde bir objektiflik ve realistlik göze çarpar. Söz mevzusu roman, devrin tüm toplumsal sorunlarını gündeme getiren bir emek harcama olmuştur.

Bu parçadaki boşluklara aşağıdakilerin hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?
A) Mehmet Rauf, Eylül’de
B) Halit Ziya, Mai ve Siyah’ta
C) Mithat Cemal, Üç İstanbul’da
D) Recaizade Ekrem, Otomobil Sevdası’nda
E) Namık Kemal, İntibah’ta

31. I. Edebiyatımızda mensur şiirin ilk örneklerini vermiştir.
II. “Sokağı edebiyata taşıyan” sanatçı olarak tanınmıştır.
III. “Kara Bir Gün” başlıklı makalesindeki sert çıkışı sebebiyle Malta’ya sürülmüştür.
IV. İlk ruhsal romanımız sayılan Eylül’ün yazarıdır.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerde aşağıdaki sanatçılardan hangisi hakkında informasyon verilmemiştir?
A) Hüseyin Rahmi Gürpınar
B) Süleyman Nazif
C) Hüseyin Cahit Yalçın
D) Mehmet Rauf
E) Halit Ziya Uşaklıgil

32. Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Edebiyat Akımı’nın belirgin özelliklerinden biri değildir?
A) Dilde sadeleşmeye gidilmiştir.
B) Şiirde hece ölçüsünün kullanılması gerektiği savunulmuştur.
C) Eski nazım biçimleriyle yeni mevzular işlenmiştir.
D) Türk edebiyatının ulusal değerler doğrultusunda geliştirilmesi amaçlanmıştır.
E) Şiirde duygusal ögeler vasıtasıyla söyleyiş güzelliğine ehemmiyet verilmiştir.

33. (I) Ömer Seyfettin, edebiyatı gereksiz söz, biçim ve mecazlardan kurtararak “edebiyatsız edebiyat” halletmeye çalışmıştır. (II) “Yeni Lisan” adlı makalesinde yazı dili ile konuşma dilinin birleştirilmesinin önemini vurgulamıştır. (III) Ulusal Edebiyatın ulusal dilden doğacağı görüşünü örneklerle ortaya koymaya çalışmıştır. (IV) Yazdığı Çehov seçimi hikayeler, edebiyatımız ve dilimiz açısından hala önemini korumaktadır. (V) Türk edebiyatında hikayeciliği bir meslek haline getiren ilk yazar odur.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinde Ömer Seyfettin’le ilgili informasyon hatası vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

34. —— Ulusal Edebiyat ve Cumhuriyet Periyodunun en meşhur öykü ve roman yazarlarındandır. Ilkin Fecriati Edebiyatına 1917’den sonrasında ise Ulusal Edebiyata katılır. Kurtuluş Savaşı’na karşı yazılarından dolayı tutuklanacağı vakit Halep’e kaçar. Çıkarılan bir af üstüne 1938’de Türkiye’ye döner. Anadolu gerçeğinin ilk olarak onun “Memleket Hikayeleri” adlı yapıtıyla edebiyata girmiş olduğu kabul edilir. Gülmece ve eleştiri onun yapıtlarının ayrılmaz ögesidir. Öykü ve romandan başka anı, tecrübe etme, fıkra ve tiyatro türlerinde de eserler vermiştir.

Bu parçanın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Refik Halit Karay
B) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
C) Falih Rıfkı Atay
D) Reşat Nuri Güntekin
E) Mehmet Fuat Köprülü

35. Bu yazarımız yaşamı süresince Batı edebiyatı özelliklerine sıkı sıkıya bağlı kalmış, Balzac, Flaubert ve Zola’dan etkilenmiştir. Eserlerinde belli tarihsel dönemleri ele alır. Kiralık Konak, I. Dünya savaşı öncesinin; Yargı Gecesi, II. Meşrutiyet’in; Sodom ve Gomore, Mütareke Periyodunun; Yaban, Kurtuluş Savaşı’nın işlendiği romanlardır.
Yukarıda eserleri tanıtılan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halide Edip Adıvar
B) Refik Halit Karay
C) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
D) Hüseyin Rahmi Gürpınar
E) Ömer Seyfettin

36. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir informasyon yanlıştır?
A) Ömer Seyfettin, hikayelerini mütevazı bir dile yazmıştır.
B) Ziya Gökalp, Ulusal Edebiyatın düşünce yönünden temellerini oluşturmuştur.
C) Mehmet Güvenilir Yurdakul, şiirlerinde aruz ölçüsü kullanmıştır.
D) Yakup Kadri, Nur Baba adlı romanında tekkelerdeki yaşamı anlatmıştır.
E) Handan, Halide Edip Adıvar’ın ruhsal türde yazdığı bir romanıdır.

37. ——- Ahmet Haşim’den sonraki en mühim şairi olan – – – – – – -, Victor Hugo’nun “Mavi Gözlü Yunan Evladı” şiirine karşı yazdığı – – – – – – adlı şiiri yayımlandığı dönemde geniş yankı uyandırmıştır.

Bu parçada boş bırakılan bölgelere, aşağıdakilerin hangisinde verilenler sırasıyla getirilmelidir?
A) Servetifünun’un – Cenap Şehabettin’in – Elhan – Şita
B) Tanzimat’ın – Namık Kemal’in – Özgürlük Kasidesi
C) Servetifünun’un – Güvenilir Bülent Serdaroğlu’nun – Kin
D) Fecriati’nin – Yahya Kemal’in – Akıncılar
E) Fecriati’nin – Güvenilir Bülent Serdaroğlu’nun – Kin

38. O, büyük ozan olduğuna inanarak yaşadı; “Ulusal Ozan” olduğuna inanarak öldü. Bu hakkıydı onun. Edebiyatta yeri olmasa bile, edebiyat tarihinde yeri vardır. Mustafa Kemal’in adını ilk kez onun Çanakkale Destanı’nda duymuştuk. Onu edebiyat unutacaktır, unuttu bile. Fakat “Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur!” diyen insanı edebiyat zamanı unutamaz.
Bu parçada hangi sanatçıdan söz edilmektedir?
A) Rıza Tevfik
B) Mehmet Akif Ersoy
C) Mehmet Güvenilir Yurdakul
D) Enis Behiç Koryürek
E) Orhan Şaik Gökyay

39. Dilde sadeleşme düşüncesini savunmuş ve bunu yapıtlarında uygulamışlardır. Türkçeyi öteki dillerin etkisinden kurtarmaya çalışmış, Türkçe karşılıkları olan Arapça, Farsça sözcüklerin kullanılmasına karşı çıkmışlardır. Yazı dilinde İstanbul Türkçesinin esas alınması icap ettiğini öne sürmüş, süslü, sanatlı ve özentili söyleyişten kaçınmışlardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçada “dil anlayışları” verilen sanatçılardan biridir?
A) Ziya Gökalp
B) Ali Canip Yöntem
C) Ömer Seyfettin
D) Mehmet Güvenilir Yurdakul
E) Cenap Şehabettin

40. Dil ve söyleyiş özellikleri dikkate alınırsa aşağıdaki dizelerden hangisinin Cumhuriyet Dönemine ilişik olduğu söylenebilir?
A) Ne tende can ile sensiz ümid-i sağlık olur / Ne can bedende gam-ı firkatinde rahat olur
B) Sana kimisi canım kimisi cananım deyü söyler / Nesin sen doğru söyle can mısın canan mısın kafir
C) Derdim nice bir sinede pinhan ederim ben / Bir ah ile bu alemi viran ederim ben
D) Şiir yazan bir insanın fotoğrafı var yanımda / Kendini ölümlü sanıyor onu getirdim ganimettir
E) Gönlü dilberden kesilmezse acep mi aşıkın / Gamzesiyle ta ezelden aşinadır n’eylesin

41.

I. Handan
II. Bir Hanım Düşmanı
III. Genç Werter’in Acıları
Yukarıdaki numaralanmış eserlerin ortak özelliği, aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A) Ödül almış yapıtlardır.
B) Mektup biçimiyle yazılmış romanlardır.
C) Yazıldıkları dönemde değil de, ondan sonra ünlenmiş eserlerdir.
D) Roman türünde değil, durum öykü türünde kaleme alınmışlardır.
E) Ün kazanmış kişilerin yaşamını özetleyen yazılardır.

42. Romancılıkta Ahmet Mithat geleneğini sürdüren bir sanatçı olan – – – – – – edebiyatımızda – – – – – – ’in başarıya ulaşmış bir temsilcisidir. Onun romanları – – – – – – olarak kabul edilir. Roman haricinde – – – – – – de yazmıştır.
Bu parçada boş bırakılan bölgelere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Hüseyin Rahmi Gürpınar – realizm – toplumsal roman – şiir
B) Ahmet Rasim – romantizm – zamanı roman – yaşam öyküsü
C) Hüseyin Rahmi Gürpınar – doğacılık – töre romanı – öykü
D) Mehmet Rauf – realizm – ruhsal roman – mensur şiir
E) Halit Ziya Uşaklıgil – doğacılık – toplumsal roman – öykü

43. Yaşı ilerledikçe İstanbul’a bağlılığı daha da artan ozan; yazların bitmesini, günlerin kısalmasını asla istemez. Bu sebeple güz ve kışın gelmesi, ilerleyen ve geçen vakit onu üzer, ümitsizliğe düşürür. Ona bakılırsa, İstanbul sevgisi ve İstanbul’da yaşamak, senelerce içildiği halde zevkine kanılmayan ender bir içkidir. Ölüm bile, yalnız bu zevke son vereceği için ıstırap vericidir. Bir dostunun “Üstat, Ankara’nın en oldukça neyini seviyorsunuz?” sorusuna “İstanbul’a dönüşünü!” diyerek yanıt verecek kadar İstanbul aşığı bir sanatçıdır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Cahit Külebi
B) Ahmet Hamdi Tanpınar
C) Orhan Veli Kanık
D) Ahmet Kutsi Tecer
E) Yahya Kemal Bayatlı

44. Aşağıdaki tür – yapıt eşleştirmelerinin hangisinde bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Röportaj – Anadolu Notları
B) Anı – Babürname
C) Mektup – Şikayetname
D) Söylev – Orhun Yazıtları
E) Seyahat – Miratül Memalik

45. Öyküde ağır basan öge vakadır. Çoğu zaman öykücü, enerjisini seçtiği olayın ilginçliğinden alır. Öykücü, anlatacağı vakası başlattıktan sonrasında okuyucuyu devamlı bir gerilim içinde meblağ. Sonrasında da gerilimi düşürür, vakası bir çözüme kavuşturur.
Aşağıdaki sanatçılardan hangisinin burada sözü edilen öykü anlayışını benimsemediği söylenebilir?
A) Sait Faik Abasıyanık
B) Hüseyin Rahmi Gürpınar
C) Refik Halit Karay
D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
E) Sabahattin Ali

46. Aşağıdakilerden hangisi Acayip şiir akımını benimseyen sanatçıların ilkelerinden biri değildir?
A) Yaşam sevincini ve yaşama hakkını işlemek
B) Günlük yaşamın, ufak insanın sorunlarını dile getirmek
C) Şiirsel söyleyişte konuşma dilinin doğallığından yararlanmak
D) Süslü, söz oyunlarına dayalı bir dil yerine yalın bir dil yeğlemek
E) Ölçü, uyak şeklinde biçimsel ögelere ehemmiyet vermek

47. Aşağıdaki romanlardan hangisi Kurtuluş Savaşı’yla yakından ilgilidir?
A) Sinekli Bakkal
B) Bir Hanım Düşmanı
C) Vurun Kahpeye
D) Rahatlık
E) Yargı Gecesi

48. 1942’de bir siyasal partinin düzenlemiş olduğu roman yarışmasında “Fahim Bey ve Biz” adlı romanıyla üçüncü oldu ve bu vaka, sanat dünyasında tanınmasını sağlamış oldu. Romanlarında mutluluk içinde geçen günlerini, anılarını özetleyen sanatçı, hep eski İstanbul yaşamının arayışı, özlemi içinde olmuştur. Eserlerinin adları (Boğaziçi Mehtapları, Boğaziçi Yalıları, Geçmiş Vakit Köşkleri…) bile onun bir İstanbul aşığı bulunduğunu kanıtlar.
Bu parçada kendisinden söz edilen romancımız aşağıdakilerden hangisidir?
A) Abdülhak Şinasi Hisar
B) Yahya Kemal Beyatlı
C) Ahmet Hamdi Tanpınar
D) Haldun Taner
E) Sabahattin Kudret Aksal

49. Fransız sanatçı La Fontaine, komedya türünün kurucusu sayılan Eski Yunan edebiyatı sanatçısı Aisopos’tan oldukça etkilenmiştir.
Bu cümledeki informasyon hatası aşağıdakilerin hangisinde belirtilmiştir?
A) La Fontaine, bir Fransız sanatçı değil, İtalyan sanatçıdır.
B) La Fontaine, Aisopos’tan değil, Aristophanes’ten etkilenmiştir.
C) La Fontaine, Aisopos’tan değil, Aisopos, La Fontaine’den etkilenmiştir.
D) Aisopos, komedya türünün değil, fabl türünün kurucusu sayılmaktadır.
E) Aisopos, Eski Yunan edebiyatı sanatçısı değil, Latin edebiyatı sanatçısıdır.

50. 19.yüzyılın en büyük romancılarından – – – – – – ’in başyapıtı sayılan – – – – – – -, yoksul, yakışıklı ve yetenekli bir taşralı gencin Paris sosyetesinde yükselişi ve düşüşünün öyküsünü anlatır. Bu roman bununla birlikte, Napoleon sonrası Fransız toplumundaki yozlaşmayı son aşama çarpıcı bir üslupla yansıtması açısından oldukça önemlidir.
Bu parçada boş bırakılan bölgelere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Stendhal’in, Kızıl ile Kara
B) Tolstoy’un, Cenk ve Sulh
C) Puşkin’in, Yüzbaşının Kızı
D) Gogol’un, Ölü Canlar
E) Turgenyev’in, Babalar ve Oğulları

51. İrlanda kökenli olan yazar, İngiliz tiyatrosunun mühim bir sanatçısıdır. Düşünsel yönü ağır basan eserlerini güldürü biçiminde yazmıştır. Etik ve fikri çatışmalara ağırlık veren bir tiyatro geliştirmiş ve töre komedisini tekrardan canlandırmıştır. 1925’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış, sadece bu ödülü reddetmiştir. Mühim eserleri Candida, Sezar ve Cleopatra, Kara Kız’dır.
Bu parçada kendisinden söz edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Heinrich Böll
B) George Bernard Shaw
C) Ernest Hemingway
D) Knut Hamsun
E) T. S. Eliot

52. Bu akıma bakılırsa insan; adetlerin, göreneklerin baskısı altındadır. Bu yüzden insanı idrak etmek için onun bilinçaltına inmek gerekir.
Bu parçada sözü edilen yazınsal akım, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sembolizm
B) Realizm
C) Sürrealizm
D) Dadaizm
E) Klasisizm

53. Aşağıdakilerin hangisinde, belirtilen edebiyat akımının öncüsü yanlış gösterilmiştir?
A) Romantizm – Victor Hugo
B) Realizm – Gustave Flaubert
C) Fütürizm – Marinetti
D) Sürrealizm – Andre Breton
E) Sembolizm – W. Goethe

54. Romantizm ve realizmi karşılaştıran aşağıdaki yargıların hangisinde bir informasyon hatası vardır?
A) Romantizm, klasisizme; realizm ise romantizme karşı tepki olarak ortaya çıkmıştır.
B) Romantizmde toplumu düzeltme amacı vardır. Realizmde ise bu şekilde bir amaç yoktur.
C) Romantizm duygusal bir anlatımı, realizm ise gerçekçi ve nesnel bir anlatımı benimsemiştir.
D) Romantizmde, insan ve çevre betimlemelerine oldukça azca yer verilmiş; realizmde ise gereksiz ve abartmalı betimlemeler yapılmıştır.
E) Romantizmde dış doğaya, ulusal ve dinsel mevzulara geniş yer verilmiş; realizmde mevzular modern toplumdan ve günlük yaşamdan alınmıştır.

55. Aşağıdakilerden hangisinde verilen yaratı, karşısındaki yazara ilişik değildir?
A) Tom Sawyer’ın Maceraları – Mark Twain
B) Ölü Canlar – Gogol
C) Parma Manastırı – Stendhal
D) Romeo ve Jüliet – Victor Hugo
E) Üç Silahşörler – A. Dumas

56. ————- yapıtlarından önde gelen Köyün Kamburu, Talip Apaydın’ın – – – – – – adlı yapıtı Türk edebiyatında köy gerçeklerini yansıtan romanlara örnek gösterilebilir.
Bu cümlede boş bırakılan bölgelere aşağıdakilerin hangisinde verilenler getirilmelidir?
A) Halide Edip’in – Yeşil Gece
B) Kemal Tahir’in – Sarı Traktör
C) Orhan Kemal’in – Cemile
D) Yaşar Kemal’in – Kavak Yelleri
E) Sabahattin Ali’nin – Kuyucaklı Yusuf

57. Hançeri feleğin ucu içeride
Gittikçe artıyor bu yara serde
Diyar-ı gurbette tutulduğum derde
Gel hekim yaramı sar acayip acayip

Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) 6+5 duraklıdır.
B) Düz uyak kullanılmıştır.
C) Zengin uyak vardır.
D) Redif kullanılmıştır.
E) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.

58. Aşağıdakilerden hangisinde ulama yapılamaz?
A) Dedem koynunda yattıkça benimsin ey vatan
B) Teselliden nasibim yok hazan ağlar baharımda
C) Efendimsin cihanda itibarım var ise sendedir.
D) Beni candan usandırdı cefadan yâr usandırmaz mı
E) Erdi bahar sen gene şad olmadın gönül

59. (I) Karagöz oyunu, halk kültürünün ortak ürünüdür.
(II) Bu oyunlarda işlenen çeşitli mevzular kimi düzenlemiş olduğu belli değildir.
(III) Karagöz, tulûata dayandığı için oyunun sözlerini, her sanatçı, oyun esnasında kendine bakılırsa düzenler.
(IV) Bu oyunda Karagöz bilgisiz halk tipini; Hacivat ise aydın ya da yarı aydın kimseleri temsil eder.
(V) Oyunda mevzuya bakılırsa türlü meslek sahibi kişiler yer alır fakat başka uluslardan kişilere yer verilmez.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir informasyon hatası vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

60. Bu mevsimde tabiat ananın size sunmuş olacağı bir armağan vardır ne olursa olsun. Bir ihtimal sizin oralarda erguvanlar papatya, menekşe, gelincik olup açmışlardır; onları seyredin! Sakın, “Bunca enflasyon, bunca yoksulluk, bunca kokuşmuşluk, bunca hırsızlık, bunca baskı varken sırası mı şimdi erguvanları seyretmenin?” demeyin.

Bu parçada aşağıdaki yazı türlerinden hangisine ilişik özellikler ağır basmaktadır?
A) Yazı
B) Röportaj
C) Eleştiri
D) Fıkra
E) Öykü

61. “Bana gam kasavet veren sevdiğim
Yaprağını döken gülden beter ol
Derdi bana reva gören sevdiğim
Sazlarda inleyen tellerden beter ol.”

Yukarıdaki parça mevzusuna bakılırsa aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılabilir?
A) Taşlama
B) Güzelleme
C) Koçaklama
D) Ağıt
E) Varsağı

62. Aşağıdakilerden hangisi bir koşmanın son dörtlüğünden alınmış olabilir?
A) Nice güzellere bağlandım kaldım
Ne vefa gördüm ne yarar buldum

B) Bulut asumana sığar
Bölgelere rahmetler yağar

C) Kuloğlu der yaşam geçer
Kalmasın dünyada çaresiz

D) Âlemde doğru dost yoktur
Dedikleri gerçek imiş

E) Hakikat ararsan açık noktada
Tanrı kula yakın kul da Tanrı’a

CEVAP ANAHTARI

1D 2E 3A 4D 5C 6E 7B 8E 9B 10D 11E 12E 13C 14D 15C 16E 17A 18C 19B 20D 21C 22B 23C 24D 25B 26D 27C 28D 29A 30B 31C 32C 33D 34A 35C 36C 37E 38E 39C 40D 41B 42C 43E 44A 45A 46E 47C 48A 49D 50A 51B 52C 53E 54D 55D 56B 57A 58C 59E 60D 61B 62C

Bul-Tikla

Son Yazılar

Spinoza – Türk Dili ve Edebiyatı

Spinoza Baruch Spinoza (D: 24 Kasım 1632, Amsterdam, Hollanda – Ö: 21 Şubat 1677, Lahey,…

8 saat ago

Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu – Allen Carr

Sigarayı Şu Anda Bırakın (Allen Carr) Allen Carr – “The Easy Way to Stop Smoking”…

15 saat ago

Tevfik Fikret’in Şiir Anlayışı – Türk Dili ve Edebiyatı

Tevfik Fikret’in Şiir Anlayışı Özet / Anahtar Noktalar Servet-i Fünûn çizgisi: Güzel duyu kaygı, bireysel…

21 saat ago

Cumhuriyet Aydınlanması Nedir? – Türk Dili ve Edebiyatı

Cumhuriyet Aydınlanması Cumhuriyet Aydınlanması, Türkiye’de 1920’lerden itibaren yürütülen modernleşme hamlesini anlatmak için kullanılan kuvvetli bir…

1 gün ago

İsmail Hakkı Tonguç – Türk Dili ve Edebiyatı

İsmail Hakkı Tonguç İsmail Hakkı Tonguç (D: 1893, Turtukaya, Bulgaristan – Ö: 24 Haziran 1960,…

1 gün ago

Köy Enstitüleri – Türk Dili ve Edebiyatı

Köy Enstitüleri Köy Enstitüleri, Türkiye’de yalnızca öğretmen yetiştiren okullar olarak görülmemelidir. Bu kurumlar, Cumhuriyet’in kırsal…

2 gün ago