Yunus Nadi – Türk Dili ve Edebiyatı

Yunus Nadi ABALIOĞLU, (D: Fethiye, Muğla, 1879 – Ö: 28 Haziran 1945, Cenevre, İsviçre) Gazeteci, yazar.

Yunus Nadi

Yunus Nadi, 1879 senesinde Fethiye’de hayata merhaba dedi. Galatasaray Sultanisini tamamlamış oldu. Hukuk Mektebi’ne girdi. Burada okurken Baba Tahir’in çıkardığı Bilgi gazetesinde yazarlığa başladı (1900). İstibdada karşı dernek oluşturmak suçuyla Midilli Kalesi’nde üç yıl hapis yattı. İkinci Meşrutiyetin (1908) ilanından sonrasında İstanbul’a dönerek İkdam, Tasviri Efkâr gazetelerinde makaleler yazdı.

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Selanik’te çıkardığı Rumeli gazetesinde başyazarlık meydana getiren Yunus Nadi, 1911’de Aydın milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1918’de kurduğu Yeni Gün gazetesinin 375. sayısından sonrasında, İngilizler’e karşı tavır almış olduğu yazıları yüzünden tutuklanacağını anlamış oldu ve Ankara’ya gitmek mecburiyetinde bırakıldı (mart 1920). Gazetesini burada çıkarmayı sürdürdü. Mustafa Kemal Paşa’nın başlatmış olduğu bağımsızlık savaşına basın yöntemiyle destek verdi.

1920 senesinde Muğla milletvekili seçilerek TBMM’nin altıncı seçim dönemine kadar bu görevinde kaldı. Aslolan ününü gazeteci olarak kazanan Yunus Nadi’nin 7 Mayıs 1924’te kurduğu Cumhuriyet gazetesi günümüzde de yayımını sürdürüyor.

Mustafa Kemal Atatürk ilkelerine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılığını tüm yazılarında dik getirdi. 1945 senesinde Cenevre’de ölen Yunus Nadi anısına Cumhuriyet gazetesince her yıl, ayrı birçok dalı kapsayan bir yarışma düzenlenmektedir. Gazetenin yazar ve editörlerinden Sami Karaören’in Cumhuriyet Yolunda Yunus Nadi adlı kitabı (1999) bulunuyor.

Yunus Nadi’nin Eserleri

  • Ankara’nın İlk Günleri (1955)
  • Babıali’nin Ulusal Hareketi Dağıtmak ve Mustafa Kemal’i Tevkif Etmek Teşşebüsü Ali Galib Hadisesi (1955)
  • Birinci Büyük Millet Meclisinin Açılışı ve İsyanlar (1955)
  • Çerkez Ethem Kuvvetlerinin İhaneti (1955)
  • Kurtuluş Savaşı Anıları (1955)(1978)

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer