Anadolu Notları (özet)- Reşat Nuri Güntekin

Anadolu Notları – Reşat Nuri Güntekin

Anadolu Notları; ilk cildi 1936, ikinci cildi 1966’da piyasaya sürülen Reşat Nuri Güntekin‘in gezi türündeki iki ciltten oluşan eseri.

Anadolu Notları’nda, Reşat Nuri Güntekin’in, Anadolu’nun toplumsal ve kültürel hayatıyla ilgili çeşitli gözlemleri yer alır.

Yazar, Ulusal Eğitim Bakanlığı Müfettişliği esnasında (1930’lu seneler), uzun seneler boyu Anadolu’da yapmış olduğu gezilerin sağlamış olduğu gözlemlerinden bir bölümünü bu kitapta toplamıştır.

Bilhassa Anadolu’da sık sık rastlanan tuluat tiyatrolarına da değinilen kitap, yazarın çeşitli yazılarından oluşuyor.

Anadolu Notları’ndan

Kimi zaman tenha bir istasyonda saatlerce tren, kimi zaman güneşle birlikte uyumuş bir ufak kasabanın otelinde uyku beklerim. Fazla bir yağmur veya kar fırtınası beni bir iki gün bir köye hapsederse, arayıp soranım bulunmaz.

Gün olur ki bomboş bir ovanın ortasında otomobil bozulur; sürücü yoldan geçen kamyonlardan pompa, tel, meşin ve lastik parçaları tedarik edip makine yada tekerleğini onarım edinceye kadar etrafta dolaşırım veya eski taşbasması Muhammediyeler’deki aden bağları resimlerini çağrıştıran sıska bir ağacın altında otururum.

Bu saatlerde zaman öldürmek için buluş ettiğim çarelerden biri de elime geçen bir kâğıt parçasına yollarda gördüğüm öteberiyi karmakarışık not etmektir.

Ek olarak bakınız:

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer