Kategoriler: Genel

Batı Trakya Türkleri Edebiyatı | Türk Dili ve Edebiyatı

 

Batı Trakya Türkleri Edebiyatı

* Yunanistan’daki Türklerin yaşamış olduğu bölgeye Batı Trakya, bu yörede Türklerin oluşturduğu edebiyata da Batı Trakya Türkleri Edebiyatı denilmektedir.

* Batı Trakya Türkleri edebiyatı, bu edebiyatın kendi iç dinamiğinden oldukca dış etkilere bağlı olarak bölümlere ayrılabilir.

* Osmanlı periyodu, 14. yüzyılda bu yörenin fethedilmesiyle adım atar. Tarihçi Selanikli Mustafa benzer biçimde birçok meşhur, bu topraklarda doğar.

* Bilhassa 20. yüzyılda Selanik mühim bir kültür merkezi olur. Çocuk Bahçesi, Genç Kalemler benzer biçimde ulusal edebiyata hız veren dergiler bu kentte çıkarılır.

* Bu topraklarda doğup sonrasında modern edebiyatımıza vatanımızda hizmet veren pek oldukca edebiyatçımız vardır. Aka Gündüz, Nazım Hikmet, Pertev Naili Boratav, Tahsin Banguoğlu, Necati Cumalı benzer biçimde.

* Lozan Antlaşmasından sonrasında edebiyatları duraklamaya girmiştir. Sadece, gazete ve mecmua yayıncılığı canlıdır. Birçok mecmua ve gazete yayımlanır.

* Bu zamanda Mehmet Hilmi, Mehmet Arif benzer biçimde yazarlar, bilhassa Türkler’in durumunu dile getiren eserleriyle dikkat çekerler.

* 1960-1980 yılları aralığında edebiyatta ciddi açılımlar görülür. Batı Trakyalı Türk öğrenciler, vatanımızda tahsil görmeye adım atar. Geri dönen bu öğrenciler, Yunanistan’daki Türk edebiyatına yeni eğilimler sokarlar. Halk bilimi ve dil bilimi alanlarında emek harcamaları yanında çocuk edebiyatının en mühim öncüsü sayılan Asım Haliloğlu, çocuk masal ve öyküleriyle dikkat çeker.

* Bu edebiyatın mevzularını Türklerin görmüş olduğu baskılardan doğan problemler, tedirginlikler, göç, eğitim… oluşturur. Buna karşın çocuk edebiyatının neşeli, güler yüzlü bir görünümü vardır. Halk edebiyatı da efsaneleşmiş, masal, engel, türkü, atasözü… geleneğini canlı bir halde sürdürmektedir.

* Bu edebiyatta Ali Rıza Saraçoğlu, Hüseyin Malum, Rahmi Ali, Hüseyin Alibabaoğlu, Tevfik Hüseyinoğlu, Abdurrahim Dede, Mustafa Tahsin, Naim Kâzım, Refika Nazım, Salih Halil, Mehmet Çolak, Kadir Ali benzer biçimde yazarların da anılması gerekir.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Fıratcan – Avare Sözleri

Fıratcan – Avare Sözleri Yalanlar dolana taraf değilAşık olana gider yürekOlanlar bi bana mübah değilÇektin…

5 saat ago

Elon Musk, yapay zekâ şirketi xAI için para topluyor! (Çok para)

Elon Musk'ın OpenAI'a rakip olarak geliştirdiği suni zekâ şirketi Silikon Vadisi'nden fazlaca ciddi maddi destek…

5 saat ago

Getir, Avrupa ve ABD pazarlarından çekiliyor! Getir’in yolculuğunda neler yaşanmıştı?

İstanbul merkezli online alışveriş ve süratli teslimat girişimi Getir, Avrupa ve ABD pazarlarından çekildiğini deklare…

12 saat ago

Apple ID hesabınızdan “çıkarıldıysanız” yalnız değilsiniz (Kullanıcılara hafta sonu şakası!)

Bazı Apple kullanıcıları hafta sonuna "sıkıntılı" başlangıç yapmış oldu. 9to5Mac ve The Verge'nin haberlerine gore,…

18 saat ago

Mars’taki ‘İnka Şehrini” yakından gördünüz mü? (Bonus: Kutup bölgesindeki ‘örümcekler’)

Mars yörüngesindeki Avrupa yapımı uzay aracı, Kızıl Gezegen'in cenup kutup bölgesinde "İnka Şehri" olarak adlandırılan…

1 gün ago

Uçaktaki en güvenli koltuk hangisi?

Hava yolculuğu, son zamanlarda bilhassa Boeing uçaklarında yaşanmış olan bir takım vaka sebebiyle tedirgin edici…

1 gün ago