Daha Hızlı Yüklenen Sayfalar Tasarlamak

Webmaster’ların web sitesi tasarlarken dikkat edecekleri hususlardan biri de elbette ki daha hızlı yüklenen sayfalar tasarlamaktır. Ancak bu işe yeni başlayanlar, işin başında olanlar henüz daha hızlı yüklenen sayfaların nasıl tasarlanacağını bilmezler.. Ayrıca hızlı yüklenen sayfalar arama motorları tarafından sevgiyle karşılanır; indekslenmenizi kolaylaştırır.

1. Daha az resim ve grafik kullanın
Sayfanızı/Sitenizi tasarlarken elinizden geldiğince daha az resim ve grafik kullanın. Sayfayı renklendireceğim diye bu sayıyı abartanlar var. Grafiklerin çokluğu web sitesinin açılmasını zorlaştırır. Örneğin yan menünüzün başlıklarının her biri için bir resim kullanmayın. Başlıkları normal yazı ile kullanın.

2. Resimlerin boyutunu küçültün; çözünürlüğünü abartmayın!
Sayfanız/siteniz içerisinde bulunan resimlerin boyutlarını en fazla 350×350‘ye ayarlayın. Burada dikkat edeceğiniz husus tutup bir köşesinden küçültmek değildir. Büyük resmi bir grafik editör (ör: photoshop) ile boyutunu 350×350 veya daha az bir boyuta ayarlayın. Resmin en boy oranına dikkat edin

3. Aynı Resimleri Kullanmaktan Korkmayın
Sayfa/site içerisinde mümkün olduğu sürece aynı resimleri, imajları kullanmaktan korkmayın. Böylelikle biri yüklendiğinde diğeride kopyası olduğu için anında yüklenecektir. Aynı resimleri kullanın dedik; ama abartmayın. En fazla 2-3 tane..

4. Animasyonlu/Hareketli Resimlerden Kaçının
Bir zamanlar moda olan animasyonlu/hareketli resimler şimdilerde sayfayı/siteyi ağırlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Genellikle sitesini yeni açan kişiler böyle animasyonlu/hareketli resimler kullanıyor. Ancak yeni başlasınızda kullanmamanızı tavsiye ediyorum.

5. JPG Dosyalarını GIF Formatına Dönüştürün
JPG formatı masaüstü yayıncılık içindir. GIF formatı ise web içindir. Bu kuralı anımsayarak sayfanızda pek fazla JPG formatında resim bulundurmayın.

6. Geçerli CSS ve HTML Kodlarını Kullanın
Geçerli olan CSS ve HTML kodlarını kullandığınız takdirde sayfanın/sitenin yüklenim hızı artacaktır. Aksi takdirde tarayıcı hataları kendisi düzeltmeye çalışacak, bu da sayfanın geç açılmasına neden olacaktır.

7. Sayfalarınızın Boyutlarını Azaltın
Tasarladığınız sayfaların boyutlarını az tutmaya bakın. Hem trafikten yemezsiniz, hem de sayfa/site hızlı yüklenir. Sayfalardaki gereksiz objeleri silin.

8. Lüzumsuz Kodlardan Kaçının
Sayfa/site içerisindeki lüzumsuz kodları silin. Sayfanız/siteniz hızlanacaktır.

9. Tablo ile tasarlamak yerine CSS ile tasarlamayı tercih edin.
Tasarım yaparken tablo kullanmaktan kaçının. Tablolar tarayıcıları alabildiğine yavaşlatır. CSS kodları ise hızlandırmak için birebirdir.

10. CSS Kodlarını Harici Bir Dosyada Tutun
CSS Kodlarını sayfa içerisinde <sytle></sytle> kodları arasında tutmak yerine harici bir stil.css dosyasında tutun.

11. Aşırı JS ve Flash Kullanımından Kaçının
Sayfalarınızda/sitenizde aşırı javascript ve flash kullanımından kaçının.

12. Hızlı Sunucular Seçin
Yukarıdaki 11 adımı uyguladınız; ancak yine de hızlanmadıysa o zaman geriye tek bir şey kalıyor. O da hızlı sunucular. Forumlarda, tartışma ortamlarında Sunucu bölümlerini okuyun; size en uygun, en hızlı sunucuyu seçmeye çalışın.

(Toplam: 13, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer