Rudolf Diesel kimdir .

 

Rudolf Diesel kimdir, Dizel motorun mucidi.

Rudolf Diesel, 18 Mart 1858 tarihinde Bir Alman ailenin evladı olarak Paris, Fransa‘da dünyaya gelmiştir. Tam adı Rudolf Christian Karl Diesel’dır. Gençlik yılları İngiltere‘de geçti. Ausburg ve Münih‘te tahsil gördü. 1870 senesinde Fransa – Prusya savaşı başlayınca 12 yaşlarında iken İngiltere‘ye göç etmek mecburiyetinde bırakıldı. Savaşın bitiminden derhal sonrasında teyzesi ve amcasının yanına Almanya‘ya gitti. Augsburg da ilkokula başladı. Amcası matematik öğretmeni idi. Ona hem almanca hem de matematik dersleri verdi. 14 yaşlarında ailesine mühendis olmak istediğini belirten bir mektup yazdı. 1873 senesinde burslu olarak Augsburg sanayi okuluna başladı.

1879 senesinde tifoya yakalandığı için okula ara vermek mecburiyetinde bırakıldı ve İsviçre‘ye gitti. Orada mekanik mevzusunda ergonomik yapmak için bir firmada çalıştı. 1880 senesinde okula geri döndü ve birincilikle mezun oldu. Arkasından Paris‘e geri döndü. Paris’te Profesör Karl von Linde’nin Çağdaş soğutma ve buz tesisi kurmasına yardım etti. Bir yıl sonrasında tesisin yöneticisi oldu.

1890 senesinde Berlin‘e taşındı. Karl von Linde‘ye bağlı olarak çalışmaya devam etti. İlk olarak buğu makinaları üstünde çalışmaya başladı.

Amonyak buharı kullanan bir motor buluş etti fakat motor ilk çalıştırmada patladı ve neredeyse onu öldürüyordu. Aylarca hastanede yattı. 1887 senesinde Gottlieb Daimler ve Karl Friedrich Benz‘in otomobil motorunu buluş etmesinden derhal sonrasında Dizel Motor’un icadı ile ilgili çalışmalarına başladı.

Bir süre asistanlığını yapmış olduğu fizikçi Karl von Linde‘nin soğutma makinelerinde termodinamiğin uygulamalarını göstermek istedi. 1879 senesinde bir İsviçre makine yapım şirketi olan Sulzar Kardeşler’e katıldı. Sonrasında 1890 senesinde Karl von Linde’nin makinelerinin üretildiği Baron Maurice de Hirsch’in firmasına geçti. 1892 senesinde içten yanmalı makinelerle ilgili tasarımlarının patentini aldı. 1893 senesinde piyasaya sürülen Theorie und Konstruction Eines Rationellen Wörmemotor (Rasyonel Isı Motorunun Kuramları ve Tasarımı) kitabında yüksek duyarlıklı, içten yanmalı motorların kuramsal irdelemesini yapmış oldu; çağdaşlarının eleştirilerini çektiyse de çalışmalarını sürdürdü ve sanayici Krupp ile beraber Nürnberg‘de ilk ergonomik motor gerçekleştirmiş oldu.

Rudolf Diesel, . 1885 senesinde Paris‘te bir laboratuvar açtı, 1892 senesinde ilk patentini aldı.

Kullanışlı olmayan kömür tozu yerine ağır petrol yağlarının havayla beraber yanma hücresine püskürtülmesi yöntemine dayanan ve adını taşıyan bu motorlar büyük ilgi görmüş oldu ve geniş bir kullanım alanı buldu.

Rudolf Diesel, 1883 senesinde Martha Flasche ile evliliğe ilk adımını attı. Eugen Diesel (d. 3 Mayıs 1889), Heddy Diesel (d.15 Ekim 1885), Rudolf Diesel Jr. (d.26 Kasım 1884) adlarında 3 evladı oldu.

1893 yılının Ağustos ayında Almanya’nın Augsburg nahiyesine geldi ve MAN A.G. (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg)’de 3 metrelik demir silindirli, pistonlu bir düzenteker oluşturdu. Buğu motoru yavaş yavaş yerini termodinamik motora bırakmaya başlıyordu. Rudolf Diesel buna Atmosferik Gaz Motoru adını verdi. 1896’da yeni motor sistemini tanıttı.

Rudolf Diesel’in motorlarına tüm dünyadan talep gelmeye başlamıştı. Onun motorları artık gemilerin, elektrik santrallerinin, pompaların ve rafinerilerin standart motorları haline gelmişti. 1908 senesinde Diesel ve Saurer firmasından İsviçreli bir uygulaman 800 devir/dakika hızla çalışan motoru çalıştırdılar.

Rudolf Diesel, 29 Eylül 1913 tarihinde 55 yaşlarında iken deniz kuvvetlerinin çağrılısı olarak İngiltere‘ye gitmek için Hamburg limanında binmiş olduğu Dresden vapurunda Manş Denizi geçilirken intihar etti. Ölüm tarihini, bigün öncesinden günlüğüne yazmıştı. Ölüm sebebinin intihar mı yoksa katliam mi olduğu asla anlaşılamadı.

Yüksek basınçla sıkıştırılmış hava içine püskürtülen ağır ve ucuz yakıtlarla çalışan motor. İçten yanmalı motorlar sınıfına girerler. Enerji çevriminin yer almış olduğu silindirler, hava giriş ve çıkışım denetleyen supaplar, pistonlar, kam ve krank millerinden oluşur. 4 ve 2 zamanlı olmak suretiyle iki tip diesel motoru vardır.

Emek harcama ilkesi: Pistonun silindirde sıkıştırarak ısıttığı hava içine püskürtülen yakıtın yanmasıyla oluşan enerjiyi mekanik enerjiye çevirmesine dayanır. Ucuz yakıttan yüksek yüzdeli verim sağlaması bu tip motorların hızla yayılmasına olanak sağlamış oldu. İlk örneği 1892’de Alman Rudolf Diesel’in gerçekleştirdiği diesel motoru, 1898’den sonrasında ABD ve Kanada’da üretilmeye başlandı. Önceleri geniş yer kaplaması özelliği yüzünden endüstride kullanılmaya başlanan dizel, sonrasında gemilerde, teknolojik gelişmelerle kara taşıtlarında da yaygınlaştı.

Dizel Motorun Emek harcama Prensibi :
Dizel motoru içten yanmalıdır. Piston aşağı inerken, silindire hava dolar. Piston yukarı çıkınca bu hava sıkıştırılır. Sıkıştırma oranı benzininkilerden oldukça yüksek olup (1, 12 ile 1, 25 arası) mertebesinde olduğundan, havanın sıcaklığı 500°C’nin üzerine çıkar. Piston üst ölü noktaya yaklaşırken, silindire, üstteki bir enjektör memesinden yakıt püskürtülür. Yakıt sıkıştırma sonucu ısınmış olan havayla karışınca, kendiliğinden tutuşur. Mazot 80°C’den îtibâren tutuşmaya başladığı için yangın tehlikesi benzininkine oranla daha azdır. Dizel motorların bitkisel yağlardan, tabiî gaz ve benzinlere kadar akla gelen her yakıta uygulanabilme özelliği vardır. Fakat dünyada en oldukça kullanılan, ham petrolden elde edilmiş mazottur.

 

(Toplam: 12, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer