Steam Deck ve Asus ROG Ally’a göre nasıl?

Nintendo Switch’inizin daha büyük ve daha kuvvetli olmasını istediniz mi? Peki ya daha pahalı olmasını? İşte Lenovo Legion Go tam olarak bu şekilde bir konsol.

Lenovo’nun yeni taşınabilir oyuncu PC’si (kısaca Steam Deck ve ASUS ROG Ally gibilerinin rakibi) dev ekranı, akıcı görüntüleri, çıkarılabilir kolları ve yeni-eski tüm oyunlarda kafi gücüyle ilgi çekeceğe benziyor.

Şu anda devletimizde resmi olarak bir tek 512GB’lık modeli satılan ürün, 44999 TL fiyat etiketiyle bir oyun konsolu için pahalı. Fakat fazlaca daha pahalı bir laptop yada masaüstü PC almadan oyun yaşamına girmek istiyorsanız, Legion Go sizin için ideal olabilir.

Lenovo Legion Go hakkında sevdiklerimiz

‘Cocoon’ şeklinde bağımsız oyunlar, Legion Go da fantastik şekilde çalışıyor.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Taşınabilir bir canavar

Derhal sadede gelelim: Bu aygıt tüm oyunları görkemli çalıştırıyor. İçerisinde ROG Ally’da da yer edinen AMD Ryzen Z1 Extreme işlemci bulunuyor. ROG Ally’ın Steam Deck’ten bir tık daha kuvvetli bulunduğunu biliyorsanız, Legion Go’nun da öyleki bulunduğunu anlamışsınızdır. 16GB RAM yardımıyla de aynı anda birden fazlaca işi de rahatça halledebiliyor.

Legion Go’da yeni ve eski birçok oyun denedik ve hepsini de rahatça çalıştırabilmesi bizi etkiledi. İşte testlerimiz:

  • Burnout Paradise Remastered: Yüksek ayarlarda stabil bir 60 FPS deneyimi
  • Yakuza: Like a Dragon: Yüksek ayarlarda 30 FPS civarı.
  • Halo: The Master Chief Collection: “Performans” ayarında stabil bir 60 FPS deneyimi.
  • Halo Infinite multiplayer: Düşük ayarlarda stabil bir 60 FPS deneyimi.

Doğal ki mevzu PC oyunları olduğunda, birazcık ayar yapmadan hiçbir oyun muhteşem çalışmıyor. Legion Go’da da durum bu. Varsayılan olarak cihazın ekran çözünürlüğü maksimumda 2560×1600’e ayarlı. Bu ayarın Like a Dragon şeklinde oyunları oynanamaz kıldığını söylemeliyim. Çözünürlüğü 1920×1200’e indirmek, görsel keskinlikten çok da fazla taviz vermeden sorunlarımızın büyük çoğunluğunu çözdü.

Legion Go değişik oyunları oynatma mevzusunda oldukça etkisinde bırakan.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Ayrıca cihazla ilgili olarak da fan hızı şeklinde özellikleri denetim etmeniz mümkün.You also have some control over things like fan speed at the device level. Rahat şekilde “Legion R” tuşuna basın (Switch’te durdurma tuşunun bulunmuş olduğu, kontrolcünün sağ üst tarafında) ve süratli ayar menüsüne ulaşın. Buradan ekran çözünürlüğünü, tazeleme oranını, termal ve güç modlarını değiştirebilirsiniz. Son olarak iki olanı “Performans” moduna alınabiliyor ki böylece oyunlar cihazın fanının hızlanması karşılığında fazlaca daha oynanabiliyor oluyor. Doğal pil ömrünüz birazcık kısalıyor.

Yalnız bu tarz şeyleri birkaç saniyede yaparak, denediğimiz tüm oyunlarda daha kabul edilebilir bir performans almayı başardık. Bunun haricinde Legion Go’nun prize takılı olduğu durumda, performansın bir tık daha iyi bulunduğunu söyleyebiliriz. Sadece performans profilini elektriğe takmadan da kullanabiliyorsunuz.

Doğal tüm bu ayarlar AAA oyunları stabile şekilde oynamak için. Yoksa daha kolay bağımsız oyunları rahatça oynayabiliyorsunuz.

Tam bir Game Pass aleti

Valve’ın Steam Deck’inin en büyük problemlerinden biri de varsayılan olarak Linux işletim sistemi üstünde çalışıyor olması. Doğal ki Windows yükleyebiliyorsunuz sadece bunu yapmak birazcık çaba, birazcık da data gerektiriyor. Fakat Legion Go ile bu bir sorun değil.

Bu ufak canavarda oynayabileceğiniz birçok oyun var.
Credit: Kim Gedeon / Mashable

ROG Ally şeklinde Legion Go’da göreceli olarak temiz bir Windows 11 kurulumuyla geliyor. Doğal ki içinde bazı Lenovo oyun yazılımları mevcut. Sadece Microsoft hesap bilgilerinizi biliyorsanız, direkt giriş yapabilir, halihazırdaki uygulamalarınız ve ayarlarınızı da bu cihaza ekleyebilirsiniz.

Bunun oyunlar açısından en büyük yararı da PC için Xbox Game Pass’in direkt olarak destekleniyor olması. Şu demek oluyor ki bir Game Pass üyeliğiniz var ise, 400’den fazla oyun derhal yüklemeniz için hazır olacak. Doğal bunun haricinde Steam, Epic Games ve GOG şeklinde oyun platformları da herhangi bir Windows PC şeklinde desteklniyor. Eğer bunlardan biri yada birkaçında oyunlarınız var ise, hepsine erişebileceksiniz.

Seçeneklerimiz olması güzel bir şey.

Dev gibi bir ekran

Eğer Legion Go’nun aslolan rakiplerinin Steam Deck ve ROG Ally olduğuna katılıyorsanız, bu üçü içinde en iyi ekran Legion Go’da yer ediniyor.

Şu ekranın güzelliğine bakın.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Üstünde fazlaca konuşmaya gerek yok:

  • Steam Deck LCD: 1200×800 çözünürlük ve 60Hz tazeleme oranında 7 inç’lik ekran
  • ROG Ally: 1920×1080 çözünürlük ve 120Hz tazeleme oranında 7 inç’lik ekran
  • Legion Go: 2560×1600 çözünürlük ve 144Hz tazeleme oranında 8.8 inç’lik ekran

Sayılar kendi kendine konuşuyor. Daha büyük, daha keskin ve daha canlı bir ekrana haiz Legion Go.

Buradaki tek düşündürücü durum, Valve’ın satışa sunmuş olduğu yeni Steam Deck OLED. 7.4 inç’lik 90Hz tazeleme oranındaki ekranındaki OLED faktörü, aklı birazcık Valve’ın ürününe kaydırıyor olabilir.

Lenovo Legion Go hakkında sevmediklerimiz

Fanları hakikaten gürültülü olabiliyor.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Birazcık sessiz mi olsak ne?

Fanlar fazlaca gürültülü.

Daha spesifik olmak gerekirse, oyunların akıcı emek harcaması için yaptığımız performans ayarıyla oluşturulan fan, oldukça gürültülü. Doğal ki bir jet motoru kadar gürültülü değil, fakat orta boy bir odanın öteki tarafınca duyulabiliyor. Bu aleti uçakta kulaklık takmayan birinin yanında bu şekilde çalıştırmak, birazcık sorun olabilir.

Legion Space birazcık “tırt”

Legion Go’nun Windows 11’ini “göreceli olarak temiz” nitelendirmemizin sebebi, içinde bulunan oyun kütüphanesi/dükkanı Legion Space. Aleti açtığınız şeklinde çalışmaya başlıyor ve kullanmak istediğiniz uygulamalara erişmek için ilkin ya simge durumunda küçültmeniz ya da kapatmanız gerekiyor.

Lenovo Legion Go
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Aslına bakarsak bu, Lenovo’nun tüm platformlarda yüklediğiniz oyunlara kolayca ulaşmanız için hazırladığı ufak bir “buluşma noktası”. Teoride güzel, sadece pratikte işe yaramıyor. Legion Space’in ara yüzü koca ve çirkin tuşlardan oluşuyor. O şekilde ki sanki dokunmatik ekran için hazırlanmış.

Doğal ki Legion Go’nun genel kalitesine fazlaca büyük tesiri yok, fakat bahsetmeden geçmeyelim istedik.

Lenovo Legion Go ile ilgili yönetim edenler

Kontrolcü sıkıntıları

Legion Go’yu rakiplerinden ayıran son özellik de, sol ve sağ tarafta yer edinen denetim alanlarının çıkarılabiliyor olması. Böylece ekranı masaya koyup, iki kontrolcüyle iki şahıs oynayabiliyorsunuz. Bu Nintendo Switch’in Joy-Con kontrolcülerine benziyor. Bu sayede elinizde devasa bir konsol taşımak zorunda kalmıyorsunuz.

Daha da garip olanı ise, sağ taraftaki kontrolcüyü dik bir halde masaya koyarak “FPS modu”nda kullanabiliyorsunuz. Sağ kontrolcünün altında yer edinen sensör yardımıyla, kontrolcü bir nevi fareye dönüşüyor. Bu sayede de fare+klavye kombosunu kontrolcülerle de sağlayabiliyorsunuz.

Pratikte bu kötü çalışmıyor. Sadece uzun süre süresince bu şekilde bir FPS oynamak isteyeceğinizi düşünmüyoruz. Doğal sevebilirsiniz de, size kalmış.

Kontrolcülerin de artı ve eksileri var.
Fotoğraf: Kim Gedeon/Mashable

Kontrolcülerle ilgili bir öteki mevzu da “Hall tesiri sensörleri” kullanıyor olmaları. Oldukca derine girmeden sonuca gelelim. Bu sayede Legion Go’nun kontrolcülerinin analog çubukları, bilhassa Switch ve PS5 kontrolcülerinde yaşanmış olan “kayma” probleminden o denli da etkilenmiyor. Şu demek oluyor ki uzun bir süre kontrolcülerinizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Lenovo Legion Go’nun pil ömrü

Her incelemede kullandığımız standart pil kontrol yazılımını Legion Go’da çalıştıramadık. Sadece genel olarak tek bir şarjla 4 saatten fazla devamlı kullanıma ulaşamazsınız. Doğal bu fazlaca hafifçe oyunlar oynarken bu şekilde.

Oldukca iyi değil, fakat Steam Deck ve ROG Ally’ın sunduklarına benzer. Bunlar kuvvetli makineler, boyut ve fiyattan taviz vermeden pil ömrü sağlayacak teknolojiler de hemen hemen geliştirilmiş değil. Şu demek oluyor ki Legion Go’yu Süper Lig maçı izlerken oynayabilirsiniz, fakat daha uzun süreler birazcık mümkün görünmüyor.

Cyberpunk 2077 Lenovo Legion Go’da iyi mi çalışıyor?

‘Cyberpunk’ birçok PC’ye diz çöktürebilir, fakat Legion Go onlardan biri değil.
Görsel: CD Projekt Red / Steam

Birazcık da Legion Go’nun son devrin en fazlaca donanım isteyen oyunlarından önde gelen Cyberpunk 2077’de iyi mi performans gösterdiğine bakalım.

Piyasaya çıkışından üç yıl sonrasında Cyberpunk’ın hatalarının bir çok giderildi ve oyun iyi bir durumda. Sadece gene de oynadığınız makinenin gene de kuvvetli olması gerekiyor. Oyunun içinde yer edinen kontrol aracını “Steam Deck” ayarında çalıştırdığımızda (yüksek kaplama kalitesi de barındırıyor), Legion Go averajda 40 FPS verdi. Aynı testte Steam Deck ise 30FPS veriyordu.

Cyberpunk’ı Legion Go’da oynamak mümkün, hatta mümkünün ötesinde keyifli de.

Lenovo Legion Go fiyatına kıymet mi?

Vatanımızda Steam Deck OLED’i resmi olarak bulmak mümkün değil, fakat gene de Legion Go’nun onunla yarışabileceğini söylersek yalan da söylemeyiz.

Ekranı orijinal Steam Deck ve ROG Ally’dan fazlaca daha iyi. Windows 11’le geliyor olması, cihazla istediğinizi yapabileceğiniz anlamına geliyor. Şu demek oluyor ki bir monitöre takıp, klavye+fare bağlayıp masaüstü bilgisayar şeklinde bile kullanabilirsiniz. Çıkarılabilir kontrolcüleri teoride oldukça mantıklı. Pratikteyse sizin deneyiminize gore karar vermelisiniz.

44999 TL fiyat etiketiyle asla ucuz olmadığını söylemeliyiz. Fakat PC oyunlarına adım atmak ve istediğiniz yerde oyun oynamak için bu fiyatı göze alıyorsanız, paranızın her kuruşuna kıymet.


Alex Perry’nin incelemesini Özgür Yıldız yerelleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer