Türk Masalları – Nâki Tezel

Türk Masalları – Nâki Tezel

Naki Tezel uzun memuriyet yaşamı süresince sürekli olarak Türk folklor ve edebiyatı ile ilgilenmiş, bir taraftan da derlemeler yapmıştır. Onun tanınmasını elde eden aslolan eserleri ise Türk Masalları adlı derleme eseridir. Bu yaratı yardımıyla halk içinde yaşayan, sadece yazıya geçmeyen birçok masal kaleme alınmış ve kültürümüze kazandırılmıştır.

Naki Tezel, bu masalları 1933-1958 yılları aralığında, başta İstanbul ve Ankara (bazı kaza ve köyleriyle) olmak suretiyle, yurdun çeşitli bölgelerinde büyük bir sabır ve titizlikle derlemiş, yüzlerce masal arasından seçerek meydana getirmiştir. Bu kitapta 54 Türk Masalı yer almıştır.

Türk Masallarının Türk kültür ve edebiyatındaki yeri hakkında Naki Tezel şu şekilde der:

“Çocukluğumuzda bizi, aile toplantılarında çoğunlukla eğlenmek için söylenen; fakat anlamlarını pek kavrayamadığımız mânilerden ve neyi anlattığını bulmakta değil bizim, büyüklerin dahi güçlük çektikleri bilmecelerden oldukça, masallar ilgilendirmiştir. Bir çok geceler ninemizin dizinde, tatlı uykumuzu bile feda ederek saatlerce masal dinlemişizdir.”

Masal, üç bölümdür. Masal başı, doğrusu tekerlemesi, masalın kendisi, masal sonu.

Masal o şekilde gür bir kaynaktır ki bu kaynaktan birçok bilim yararlanır. Halk masalları bir millet için varlıklı hazinelerdir. Milletin eski seciyeleri, eski ülküleri masallarda gizlidir. Halk medeniyetinin eski izlerini masallardan kısmen çıkarma olanağı vardır.

Çocuk eğitiminde ise masalın mühim rolünü kabul etmemek mümkün değildir. Ufak evlatların dikkatini, ilgisini yalnız masallar çekmiş olduğu için folklor malzemesi olarak derlenen masallardan, açık bir ifade, rahat ve kısa cümlelerle yazılmış, eğitici ve “kıssalı” hikâyeler yazmak, fena unsurları atıp, çocuk hayalini işitecek iyi unsurlarla güzel masallar hazırlamak, çocuk edebiyatına büyük hizmet olur.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer