Türkiye’nin beklediği fırlatma gerçekleşti: Alper Gezeravcı uzayda!

Türkiye, bugün TSİ ile 00.49’da uzay yolculuğuna başlamış olacak olan ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğunu nefesini tutup izledi.

Kalkış sorunsuz gerçekleşti ve Alper Gezeravcı ile beraber Axiom 3 ekibinin Internasyonal Uzay İstasyonu ile kenetlenmeye doğru 30 saatten uzun sürecek uzay yolculuğu da başladı.

İşte fırlatma anı:

Yaşananları dakika dakika aşağıdan takip edebilir, ek olarak NASA’nın fırlatmayla ilgili yayınını da seyredebilirsiniz:

01:14 – Alper Gezeravcı ve Axiom 3 uçuş ekibi, Cumartesi gününe dek sürecek olan Internasyonal Uzay İstasyonu ile kenetlenme yolculuğuna başladı, canlı gösterim da bu aşamada bitiyor. Bundan sonraki canlı gösterim, mekiğin kenetlenmesinde olacak.

01:13 – Uçuş ekibi kalkışta giyindikleri astronot giysilerini çıkararak, uzayda daha rahat hareket edebilmelerini elde eden uçuş giysilerine geçiyor. Ek olarak birazdan uzaydaki ilk yiyeceklerini de yiyecekler.

01:12 – Uçuş ekibi artık UUİ’ye doğru 30 saatten uzun sürecek yolculuğuna başlıyor. Bu süre süresince Dragon mekiği irtifa kazanarak UUİ ile aynı yüksekliğe erişecek ve kenetlenme için hazırlanacak.

01:08 – Mekiğin burun konisi açılıyor. Böylece, mekiğin Internasyonal Uzay İstasyonu’nda bağlanacağı mekanizma ortaya çıkacak. Ek olarak ekip bu noktadan UUİ’ye geçiş meydana getirecek.

01:03 – Mekik ekibi kasklarının vizörlerini açtı.

01:01 – Dragon mekiği ikinci aşama motorlardan başarıyla ayrıldı

00:58 – Ekip ilk yerçekimsiz deneyimini yaşamak suretiyle

00:58 – İkinci aşama motorlar kapatıldı, Dragon artık yörüngede!

00:57 – Gezeravcı ve ekip üyelerini uzaya kadar çıkaran ilk aşama roketi Falcon 9, başarıyla Dünya’ya geri iniş yapmış oldu.

00:52 – İkinci aşama motorlar ateşlendi, ilk aşama roket şimdi yeniden Dünya’ya iniş meydana getirecek.

00:51 – Ana motor kapanmış oldu ve ilk aşama, roketin ayrılması ile başarıyla tamamlandı!

00:50 – Mekik ses hızını aştı

00:49 – Kalkış gerçekleşti! Alper Gezeravcı uzay yolunda!

00:48 – Kalkış için son saniyelerdeyiz, ve uçuş yöneticisi kalkış izni verdi! KALKIŞ SÜRECİ BAŞLIYOR!

00:46 – Dragon kendi enerjisini kullanmaya geçiyor ve nihai geri sayım başlıyor

00:46 – Birinci aşama yakıt tamamen dolduruldu

00:45 – Fırlatma rampasının mekiği tutan kolları ayrıldı

00:39 – Axiom 3 kumandanı Michael López-Alegría uçuşu mümkün kılan ekiplere teşekkür hitabı yapmış oldu.

00:20 – Rokete yakıt yüklenmeye başlandı ve kalkışa ortalama 30 dakika kaldı

00:06 – Kolun geri çekilmesinin peşinden, mekiğin “fırlatmadan kaçış sistemi” etkinleştirildi.

Mekiğin içinde heyecanlı bekleyişe karşın gülen yüzler var. Görsel: SpaceX

00:05 – Mekiğe ekibin erişimi için bağlanan kol geri çekildi, ortalama 10 dakikaya kadar yakıtın yüklenmesine başlanacak.

23:00 – SpaceX, Twitter/X hesabından uçuş ekibinin Tesla’lar içinde mekiğe gidiş anlarını bu şekilde yayınladı:

Uçuş ekibi, Alper Gezeravcı ile beraber mekiğe bindi ve mekiğin kapağı kilitlendi. Artık kalkışa bir saatten azca bir vakit kala, geri sayım da tam anlamıyla başladı.

Alper Gezeravcı ve uçuş ekibinin öteki üyeleri mekiğin içinde, kalkışı beklerken

Normalde çarşambayı, perşembeye bağlayan gece yapılması beklenen fırlatma ortalama 24 saat kadar ertelenmiş ve bu erteleme SpaceX’in Twitter/X hesabından da duyurulmuştu.

Şimdi SpaceX fırlatma için her şeyin yolunda bulunduğunu ve TSİ 00.49’da yapılması planlanan fırlatmanın önünde bir engel olmadığını deklare etti.

Alper Gezeravcı kimdir?

1979 Mersin doğumlu Alper Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği kısmı mezunu. Yüksek lisansını ABD Ohio’da bulunan Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde meydana getiren Gezeravcı, peşinden Türk Hava Kuvvetleri’nde aralarında F-16 şeklinde cenk uçaklarının da bulunmuş olduğu uçaklarda cenk pilotluğu görevinde yer aldı. 15 senelik uçuş tecrübesine haiz olan pilot, bunun haricinde Türk Hava Yolları’nda da 7 yıl süresince kaptan pilotluk görevinde bulunmuş oldu.

Alper Gezeravcı son görevinde ise Adana 10. Üs Komuta Birimi’nde Standardizasyon Filosu Bilimsel nitelikli Kanat Komutanlığı’nda bulunmuş oldu. Burada filo standardizasyonu, eğitim dokümanlarının Türk Hava Kuvvetleri standartlarına bakılırsa düzenlenmesi, F-16 ve KC-135R pilotlarının denetim uçuşları öncesi imtihanlarının gerçekleştirilmesi ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinden görevli görevde yer aldı.

Türkiye için çok önemli uzay görevine dair 5 soru, 5 yanıtı bu haberimizden okuyabilirsiniz.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer