YZ’li akıllı rozet Humane Ai Pin’i denedik: Yoksa cep telefonlarının sonu mu geliyor?

Kimi zaman hayatımızda akıllı telefonun olmadığı dönemlere hasret duyuyoruz. Sadece telefonlarımız arkadaşlarımız ve sevdiklerimizle iletişimimizi, haber almamızı, takvimimizi düzenlememizi, marketten alınacakları listelememizi ve istediğimiz şarkıyı dinlememizi sağlıyor. Fakat bununla beraber onları olması gerekenden fazla da kullanıyoruz.

Humane şirketinin de Ai Pin ile değişiklik yapmak istediği de tam olarak bu. Apple eski yöneticileri Bethany Bongiorno ve Imran Chaudhri tarafınca kurulan ve OpenAI CEO’su Sam Altman’ın destek verdiği Ai Pin, giyilebilir teknolojiler ve YZ’nin kullanımı saysinde bizlere akıllı telefonsuz bir dünya sunma amacında.

699 dolar fiyata haiz olan Ai Pin, önümüzdeki nisan ayında satışa çıkacak. Sadece Teksas’ta düzenlenen SXSW etkinliği kapsamında Humane’in CEO’su Bongiorno, Mashable’a kendi Ai Pin’ini tecrübe etme fırsatı tanıdı.

Humane Ai Pin ile alakalı ilk görüşlerimiz

Fotoğraf: Chance Townsend / Mashable

Ai Pin’in fiyatına bakılırsa aklımızı alacak bir teknoloji olması gerekiyordu, sadece Bongiorno’nun bizlere yapmış olduğu demo, doğru söylemek gerekirse o denli etkisinde bırakan değildi. Fakat cihazın iyi çalıştığını da söylemek gerek.

Ai Pin’i kıyafetlerinize taktığınız bir rozette yer edinen YZ asistan olarak düşünebilirsiniz. Qualcomm Snapdragon işlemciden enerjisini alan cihaza sorular sorabilir, müzik çalmasını, insanlara aramasını/ileti atmasını ya da fotoğraf yada video çekmesini söyleyebilirsiniz. Siz daha oldukca kullandıkça ve kendinizle ilgili bilgiler verdikçe, sizinle ilgili daha oldukca informasyon ediniyor ve spesifik ihtiyaçlarınıza yönelik görevleri tamamlayabiliyor. Bir nevi son dönemde karşımıza sık çıkan YZ yardımcı Rabbit R1’e benziyor. Büyük Aksiyon Modeli (LAM) kullanıyor ve bu sayede öğrenip, değişik uygulamalarla etkileşime geçebiliyor. Sadece Ai Pin’in herhangi bir ekranı yok. Eğer ayarlarla ilgili değişimler yapmak istiyorsanız, lazer projektörüyle görüntüyü elinize yansıtabiliyorsunuz.

Humane’in Ai Pin’le ilgili netleştirmek istediği bir nokta var: Bu aygıt akıllı telefonunuzun yardımcısı ya da göğsünüze iliştirilmiş bir ChatGPT değil. Rozet içinde bir SIM kartla geliyor ve bu sayede mobil ağlara bağlanıyor. Bongiorno rozetin her ne kadar GPT-4’ten enerjisini aldığını söylese de, istemlerinizi alıp OpenAI’a gönderip neticelerini size yansıtmadığını belirtiyor. Bunun yerine aygıt, istemleri kendi üstünde işliyor, kendi YZ altyapısını kullanarak duruma uygun tepkiler veriyor.

Aleti ses, dokunuş yada jest komutlarıyla aktifleştirebiliyorsunuz. Cihaza basılı tutmak, sesli komutları aktifleştiriyor. Önünde elinizi sallamak, geçiş kodunuzu girmek için lazer projektörü açıyor. Sesini de rozetin üstünde parmağınızı kaydırarak artırıp azaltabiliyorsunuz (fare tekerleği şeklinde kaydırma sesi çıkarıyor bu sırada).

Lazerli projeksiyon, avuç içinizde oldukça net görünüyor, sadece aslına bakarsan kısa metin ve detayları, süratli okumanız için yapılmış. Uzun süre açık kalırsa ısınıyor. Esasen ürünün de ekransız bir tecrübe sunması hedeflenmiş.

Humane’in sizi telefonunuzdan ne kadar uzaklaştırmaya çalıştığını ne kadar çalışsam da anlatamam.

Fotoğraf: Chance Townsend / Mashable

Rozetle olan etkileşimin bir çok sesli komutlar vasıtasıyla gerçekleşiyor. Ai Pin’in iyi tasarlanmış hoparlörleri, sessiz ortamlarda oldukça iyi bir halde duyulabiliyor. Bongiorno bununla beraber bizlere, kalabalık bir havaalanında Ai Pin üstünden iş arkadaşıyla rahatça görüşebildiğini de söylemiş oldu. Bu tabi ki kulaklık kullanmayacağımız anlamına da gelmiyor. AiPin’i AirPods ya da herhangi bir Bluetooth kulaklığa bağlayabiliyorsunuz.

Bir çok YZ işlemi cihazın haricinde gerçekleştiği için, sorduğunuz soruların cevaplanması birazcık vakit alıyor.Bongiorno ona “Austin’deki pembe renkli kafe” diye sorduğunda, Ai Pin’in yanıtlaması 10-15 saniyeyi aldı. Google’dan bakmak daha süratli olur muydu? Bir ihtimal, fakat buradaki mevzu sizi telefonunuzdan uzaklaştırmak.

Ai Pin fotoğraf ve kısa videolar da çekebiliyor. Doğal giyilebilir teknolojiler söz mevzusu oldu mu bu mevzu oldukça dikkatli olunması ihtiyaç duyulan bir nokta. Humane, gizliliğe ehemmiyet verdiklerini, bundan dolayı de aleti aktifleştirdiğinizde yada video çektiğinizde, etraftakilere yanan bir ışıkla bunun bildirildiğini söylüyor. Ek olarak bu LED ışığın örtülmesi halinde de video çekiminin anında durduğu da belirtiliyor.

Aslolan etkisinde bırakan olansa, kameranın önündekileri tarayıp size detaylı şekilde anlatabiliyor olması. Bunun da ötesinde, ileti gönderirken, mesajınızın hangi tonda olması icap ettiğini de Ai Pin’e söyleyebiliyorsunuz. Mesela Bongiorno, hasta olan kızına ileti göndermek istedi ve rozete “Oliver’a ileti gönder ve beni aramasını söyle, ek olarak bunu da Z nesli şeklinde yap” dedi.

Ai Pin’in bunun haricinde 50 dilde gerçek zamanlı tercüme yapabiliyor olması da ilgi çekici. Bongiorno bizlere bunu birazcık Çince ve İspanyolca ile gösterdi. Rozetin karşısındaki kişinin sesini algılaması birazcık zor görünüyor. Bunun sebebi de cihazın mikrofonlarının, takan kişinin ağzına doğru yönlenmiş olması olabilir. Sadece gene de tercüme sonrasında size ne dendiğini net bir halde söylüyor. Eğer sesli istemiyorsanız, lazer projektör bunu metin olarak da gösterebiliyor.

Her ne kadar kendi deneyimimizde dahasını da yapabilmek istemiş olsak da, gördüğümüz demoda Ai Pin’in ergonomik olarak kullanılabileceği bölgeler de bulunduğunu farkettik. Bongiorno’nun yapmış olduğu gösterimde cihazın son aşamadaki bir konsept tasarım şeklinde durduğunu söylemek gerek. Sadece gene de gelecekde mobil cihazların neye benzeyebileceğini görmek coşku verici. Gene de Ai Pin, dünyayı değiştiren “o aygıt” olmaktan uzak bir noktada.

Şu anda Ai Pin’in yapmış olup akıllı telefonun yapamayacağı bir iş yok. Fazladan bir 700 dolar verip, aslına bakarsan yapabildiğim arama, ileti gönderme, müzik dinleme ve YZ ile kolay soru-cevap işlevlerini başka bir cihazda yapmamıza çok da fazla gerek yok şeklinde.


Chance Towsend’in makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

https://tr.mashable.com/gorus/12798/akilli-telefonlardan-sikildik-mi-bir-ihtimal-daha-var

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer