Kategoriler: Genel

Taylor Swift markasını yöneten PR dehası Tree Paine ile tanışın!

Taylor Swift, Şubat ayı sonlarında Eras turnesinin Avustralya etabının bitişini kutlarken tatsız bir vaka ünlülerle ilgili dedikoduları roket hızıyla duyuran haber sitesi TMZ’nin ana sayfasına düştü. Habere nazaran 71 yaşındaki baba Scott Swift bir paparazziye saldırmıştı.

Hikâye, bir halkla ilişkiler kâbusunun tüm unsurlarını içinde barındırıyordu: (1) Meşhur bir aile üyesinin (2) lüks bir yattan inerken sergilediği çirkin davranış (3) polis soruşturmasıyla sonuçlandı. Taylor Swift’in orada olduğu ve bir şemsiye altında saklandığı iddiası meseleyi iyice çetrefilli bir hâle getiriyordu. Fotoğrafçının tıbbi tedaviye gerekseme duymadığını belirten polis vaka anına ilişkin görüntüler bulunduğunu deklare etti. Meşhur pop yıldızını göklere çıkaran haber maratonun sonu mu gelmişti? İşin içinde Tree Paine var ise bu pek mümkün değildi…

Swift’in uzun senelerdir PR işlerini yürüten basın sözcüsü Paine ilk olarak TMZ’nin hikâyesini tam olarak yalanlamayan sadece bazı hafifletici sebepler sunan bir izahat yayınladı: “İki şahıs agresif bir halde Taylor’a doğru aşama kaydediyor, güvenlik personelini tutuyor ve bir karı mensubu suya atmakla tehdit ediyordu.”

Alt metin: Scott Swift yalnız kızını ve başka bir savunmasız hanımı birkaç saldırgandan koruyordu.

O esnada sanki büyülü bir sopa değmişçesine People, baba Swift’in Sydney konserinde seyircilere sandviç dağıtırken çekilmiş bir videosunu yayınladı. Hayranlardan biri “Ne kadar hoş ve şirin değil mi?” diye yazdı.

Online Swiftie’ler People’ın haberini eski usül bir ‘hasar kontrolü’ olarak değerlendirdi. Fanatik mesajlarından oluşan bir koro şöyleki diyordu:

Şeytan oldukça çalışır, fakat Tree Paine daha oldukça çalışır.

Meşhur kişilerin PR işlerini yürüten kişileri pek tanımayız ve çoğu zaman fanatikleri da yoktur. Sadece ödül törenlerinde Swift’i gölgesi benzer biçimde takip eden Paine zaman içinde kırmızı halı seremonilerinin olmazsa olmaz ismine ve kült bir ‘Swiftverse’ figürüne dönüştü.

Geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan ‘The Tortured Poets Department’ da dahil olmak suretiyle her albüm döngüsünde kendi çapında daha meşhur bir isim hâline geldi. Paine’in (işin içinde olsun ya da olmasın) ‘perde arkasındaki entrikaları’ hakkında yorumlar toplumsal medyada hızla yayılmaya başladı. Swiftie’ler onun PR taktiklerini hürmetle paylaşıyordu; pop yıldızını gazetecilerin arasından kaçırıyor, o hafifçe çakırkeyif görünen bir hâlde dans ederken eline su bardağı tutuşturuyor, bazen elbisesini düzeltiyordu.

Devasa bir fanatik kitlesini Swift’in her hareketinde, giysisinde ve Instagram mesajında bir anlam aramak suretiyle adeta eğitti. Medyada öne çıkardığı anlatı efsanenin bir parçası hâline geldi.

34 yaşındaki Swift, üstün dereceli kıran Eras turnesi, gösterim anlaşmaları, müzik gelirleri, konser filmin ve ticari ürünlerden elde etmiş olduğu tahmini 1,1 milyar dolarlık servetiyle bir dönüm noktasına ulaştı ve kısa bir süre ilkin Forbes Dünya Milyarderler Listesi’ne girdi.

Bloomberg’e göre 44’ten fazla şarkının yer almış olduğu ve ortalama üç buçuk saat devam eden mega konser Eras turnesi için yalnızca ABD’de 700 milyon dolar tutarında bilet satışı gerçekleştirmiş oldu. (Bu rakama 89 konserlik internasyonal ayak dahil değil.)

Müzisyen-söz yazarı Swift, Grammy Ödülleri’ne damgasını vurarak senenin albümü ödülünü dört kez kazanan ilk sanatçı olarak kayıtlara geçmişti. Albümü 1989 (Taylor’s Version) bununla beraber geçen senenin en oldukça satan plak albümü oldu.

Swift’in başarısı yalnız müzik dünyasıyla sınırı olan değil. Adam arkadaşı Travis Kelce’i seyretmek için Amerikan futbolu maçlarına iştirak etmesi bile NFL’in izlenme oranlarını yükseltti.

Bu servet büyük seviyede şöhretine ve stadyumları deli fanatik kitlesiyle doldurma becerisine dayanıyor. Sadece on senedir beraber çalmış olduğu Tree Paine, bu başarıda görevi olan en tehlikeli sonuç kişiler içinde başı çekiyor.

Hayranların Paine saplantısı kısmen onun kendisi hakkında kamuoyuyla oldukça azca şey paylaşmasından kaynaklanıyor. Instagram’ı gizli saklı, Twitter’ı ise arada sırada kullanıyor. 2020 senesinde Swift’in Netflix belgeseli Miss Americana’da yer aldığında daha görünür oldu. Swift, Instagram’da (ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ı kamuoyu önünde kınayan) ilk siyasal açıklamasını paylaşmaya hazırlanırken, beyaz şortu, mavi ojesi ve beyaz şarap kadehiyle ona birlikte rol alıyordu.

O zamandan itibaren Swiftie’lerin web geyiklerinde mühim bir gündem maddesi oldu. Eras turnesinin ‘kızıl saçlı gizli saklı yedek dansçısı’ hakkında şakalar yapılıyor, Swift’in ‘Out of the Woods’ şarkısındaki sözlerin ona bir gönderme olduğu söyleniyor. Kaçınılmaz Paine biyografisinde onun Amy Adams tarafınca canlandırılacağına ve aktristin bu rolle ilk Oscar’ını kazanacağına kati gözüyle bakılıyor.

Ek olarak TikTok’ta oldukça izlenen birkaç fanatik derlemesi var. IndieWire film eleştirmeni David Ehrlich 4 yaşındaki oğlu Swift’in yeni albümünü dinlemek istediğinde yaşamış olduğu şaşkınlığı paylaştı ve “Tree Paine yenilmez” diye latife yapmış oldu.

Peki Tree Paine hakkında ne biliyoruz?

Wall Street Journal’ın kısa süre ilkin yayınladığı bir makaleye nazaran Paine son olarak 2012 senesinde Warner’da Başkan Yardımcısı iken Nashville Lifestyles’ın ‘En Güzel İnsanlar’ sayısına röportaj verdi ve ‘yaşamın tadını çıkarmaya çalışan’ biri bulunduğunu söylemiş oldu. (Paine yukarıda bahsi geçen yazı için Wall Street Journal’ın röportaj talebini reddetti.)

Getty Images

Aslolan adı Trina Snyder olan Paine, Costa Mesa, Kaliforniya’da büyüdü. 1990 senesinde Cenup Kaliforniya Üniversitesi’ne kabul edildiğinde hâlâ bu adı kullanıyordu.

Kariyerinin ilk dönemlerinde Los Angeles’taki (Snoop Dogg, No Doubt, Nine Inch Nails ve Marilyn Manson’ın bulunmuş olduğu) çeşitli plak şirketlerinde çalıştı.

Kendi gerilla pazarlama şirketini kurdu, Academy of Country Music için çalıştı ve sonunda Tennessee’deki Warner Music’e katıldı. 2014 senesinde Paine Warner’dan ayrılarak kendi şirketi Premium PR’ı kurdu ve tek müşterisi Swift oldu.

Resmi kayıtlara nazaran 1998 senesinde, Nashville merkezli şeker markası Goo Goo Cluster’ın bir dönem başkanlığını yapmış olan iş insanı Lance Paine ile evliliğe ilk adımını attı. Pain’lerin genç bir kızları var ve magazin sayfalarına nazaran bazı geceleri Nashville’deki hayır gecelerinde şehir sakinleriyle kaynaşarak geçiriyorlar.

Fakat anlaşılan o ki çoğunlukla çalışıyor. Medya çevrelerinde ürkütücü bir üne haiz ve bir habere katılmadığında gazetecilere şaşırtıcı bir hızla e-posta gönderiyor. Kendini ‘Painiac’ olarak tanımlayan ve Paine’in basınla ilişkilerini tertipli olarak takip eden Hung Up adlı eğlence bülteninin yazarı Hunter Harris, “Medyada çalışmaya başladığımda, insanların Tree Paine’den e-posta almaktan korktuğunu duyardım” diyor.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Paine, Swift’e kariyerinin en kargaşa ve bunalımlı döneminde rehberlik etti: Kim Kardashian ve Kanye West ile kavgası; eski bir DJ’i cinsel saldırıyla suçlayan davası; eski plak şirketi ve hususi ana para devlerine karşı verdiği cenk. Paine her fırsatta (neredeyse gezegendeki en meşhur hanım ve hususi jeti olan bir milyarder olmasına karşın) Swift’i sesini duyurmak için savaşım eden, her insanın kolaylıkla empati kurabileceği bir mazlum olarak sunuyor.

Herhangi bir gazetecinin Swift’e yetişmesi adeta hayal

Swift oldukça azca dergiye röportaj veriyor ve Paine, onun paylaşmayı tercih etmediği hiçbir bilginin ortaya çıkmasına müsaade etmiyor. Mesela bir mecmua yazarı, birkaç yıl ilkin Swift’in stadyum turnelerinden birinde başka bir sanatçıyla röportaj sürecinin birazcık sıkıntılı bulunduğunu söylüyor. Röportajın bir koşulu olarak, yazarın Swift’e dair şahit olduğu her şeyin kayıt dışı kalacağını kabul etmesi istendi. Zira Paine netti: Hiçbir gazeteci Swift’i sahne arkasında eşofmanlarıyla yakalamayacak ve bunu yazıya dökmeyecekti.

Yazar Emily Kirkpatrick geçen yıl kadın oyuncu ve müzisyen Suki Waterhouse hakkında Swift’in yorumunu istediğinde Paine bunu yorumun eksiksiz basılması şartıyla kabul etti, şu demek oluyor ki düzenleme yok, cümle kesme yok. Aslına bu anlaşılabilir bir itiraz noktası. Zira Kardashian-West krizi büyük seviyede Swift’in kesilmiş bir kaydı çevresinde dönüyordu.

Swift’in kariyerinin en parlak yılı bununla beraber şimdiye kadar en göz önünde olduğu yıl oldu. Gezim, yeni albüm, NFL’deki adam arkadaşı, ilişkisinin magazin basınında devamlı yer alması, meşhur dostlarıyla New York’taki manzaralı restoranlarda asla bitmeyen buluşmalar. Elbet bazı tökezlemeler oldu: Swift, Grammy’sini kabul ederken senenin albümü ödülünü sunan Celine Dion’a teşekkür etmeyi unuttu. İki şarkıcının kucaklaştığı bir fotoğraf derhal internette dolaşıma girdi.

Swift hususi jeti yüzünden hâlâ tepki çekmeye devam ediyor. Sadece Daily Mail’den New York Times’a kadar her haber kuruluşundan Swift hakkında durmaksızın akan informasyon bombardımanı, negatif hikâyeleri yayınlandıkları anda silip süpürüyor. Paine’in Swift’i sevgilisinin New York Jets’e karşı oynadığı düzgüsel sürem maçına gönderdiğini ve böylece internette ‘Taylor Swift jetleri’ araması yapıldığında CO2 salınımıyla ilgili istatistikler yerine Swift’in Blake Lively ile VIP süitinde dans etmiş olduğu neşeli görüntülerin çıkacağını düşünen hayranlar var.

Swift kariyerinde öyleki bir noktada ki, tamamen gözden kaybolsa bile dünya üstündeki herhangi bir insandan daha çok manşete çıkabilir. Caltech ve UCLA’daki bilim adamları kısa süre ilkin ‘Swift depremlerinin’ (şu demek oluyor ki konserlerde dans eden ve zıplayan hayranların niçin olduğu sismik aktivitenin) varlığını kanıtlayan bir araştırma yayınladı.

Ancestry.com toplumsal medyada Swift’in ozan Emily Dickinson’ın altıncı dereceden kuzeni bulunduğunu paylaştı. New York Post, Kelce’in Swift’e kur yapmak için şimdiye kadar ne kadar harcadığını kestirmek için uzmanlarla konuştu (iddiaya nazaran 8 milyon dolardan fazla).

Şimdi Swift albümün tanıtımını yaparken bir taraftan kamuoyu önünde boy gösterecek. Hususi jet kullanımına yönelik artan eleştirilerin ortasında kapalı gişe internasyonal Eras Tour’a devam edecek ve ‘2024 seçimlerini Başkan Joe Biden lehine çevirmek için gizli saklı bir Demokrat gizmen’ olduğuna dair komplo teorilerini savuşturacak.

The Tortured Poets Department’ı asla tanıtım yapmadan yayınlasaydı, muhtemelen Billboard listelerinde gene 1 numaraya yükselirdi. Sadece o, siyah-beyaz Instagram paylaşımları, ihtimaller içinde şarkı sözlerinin parçacıkları, bir pop-up şiir kütüphanesi, pek oldukça plak baskısı ile kendi gündemini yaratmayı seçti.

Uzun bir kariyerin peşinden stratosfere ulaştı. Onu orada tutmak ise Paine’in işi.


Business Insider ve Wall Street Journal makalesinden derlendi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Güneş’te güçlü iki patlama: Dünya’yı ne kadar etkileyecek?

Güneşimizde kuvvetli tipteki patlamalardan iki tane birden meydana geldi ve Dünya üstünde de hissedilebilir tesirleri…

5 saat ago

Yılmaz Güney – Türk Dili ve Edebiyatı

Yılmaz Cenup (D: 1 Nisan, 1937 Adana, Yenicek Köyü – Ö: 9 Eylül 1984, Paris,…

11 saat ago

10 hafta içinde iki kez 1 milyon dolarlık piyango ödülü kazandı! (Talih kuşu fazla mesai yaptı)

ABD’nin Massachusetts eyaletinde bir karı piyangodan on hafta içinde iki kere 1 milyon dolar para…

11 saat ago

Yeni iPad Pro ve iPad Air’lerin Türkiye fiyatı belli oldu! Apple Store güncellendi

Apple'ın yeni iPad Air ve iPad Pro modellerini tanıttığı, heyecanla beklenen Let Loose etkinliği sona…

18 saat ago

Mefahir – Du Hast Mit Mir Gespielt Şarkı Sözü

Du warst die einzige für mich, und du bist gegang, ich dencke immer noch an…

23 saat ago

İstanbul palet firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Çayıroglu Palet Tic akif çayır (Firma Sahibi / Ortağı), sahin sok sanayi mah no.8 pendik…

23 saat ago