Kategoriler: Genel

Xbox ve Spotify’dan Apple’a tepki (App Store yine başrolde)

Fortnite yakın bir zamanda Avrupa Birliği’nde yaşayan iPhone kullanıcıları için iOS’a geri dönüyor olacak. Sadece oyunun geliştiricisi ve öteki teknoloji şirket ve uygulama geliştiriciler, Apple’ın yeni AB yasaları çerçevesinde yapmış olduğu uygulama dükkanı değişimleri sebebiyle yapmak zorunda kalmış olduğu değişimler sebebiyle öfkelerini dile getiriyor.

https://twitter.com/eldsjal/status/1750988499518362089″/>

Spotify CEO’su Daniel Elk, Apple’ın duyurduğu değişimleri firmanın “yeni bir dip noktası” olarak nitelendirdi.

Uygulama geliştiriciler aynı şekilde devam ederek, uygulamalarını App Store üstünden dağıtmaya devam edebilecek. Bu durumda Apple, uygulamadan elde edilmiş gelirin %30’unu kesinti olarak alıyor. Eğer geliştiriciler bu şekilde devam etmek isterse, herhangi bir değişim olmayacak.

Sadece geliştiriciler, DMA yasasının sonucunda açılacak alternatif uygulama dükkanlarını kullanmak isterlerse, işler onlar için pek de iyi gitmeyecek.

Kim bilir değişikliklerin en önemlisi Çekirdek Teknoloji Tutarı (CTF) adındaki değişim ki bu ücret, yeni kuralları kabul eden geliştiricilerin tüm yeni uygulamalarına yönelik çıkarılmış. Apple bir geliştiriciden, ilk yıl süresince her satın alınan uygulama başına 50 avro cent ücret kesecek. Geliştiricinin ödeyeceği bu ücretin karşılığında kullanıcılar, 12 aylık süre süresince uygulamayı istedikleri kadar indirebilecek ve lüzumlu güncellemeleri alabilecekler. Senenin sonundaysa Apple, eğer uygulama 1 milyondan fazla indirildiyse, aynı kullanıcının uygulamayı yeniden kurması için yeniden senelik bir ücret kesecek.

CTF tutarı, uygulama ücretli ya da parasız olsun tüm uygulamalar için geçerli olacak. Ek olarak uygulamanın App Store ya da alternatif bir dükkandan dağıtılıyor olması da bir fark yaratmayacak. Bu da doğal geliştiricinin Apple’la şu anki anlaşmasını sürdürmeye karar vermemesi durumunda olacak.

ProtonMail, DMA yasalaşmadan ilkin bile destekleyen, popüler bir e-posta hizmeti. Yapmış olduğu açıklamada Yen, Apple’ın “DMA’dan kar etmeye çalıştığını” ve Avrupa Birliği’nin Apple’ın bu değişikliğine karşı aksiyon alması icap ettiğini söylüyor.

Peki ya AB bir aksiyon alacak mı? Görünüşe nazaran evet.

AB İç Pazarlar Komisyonu üyesi Thierry Breton, Apple’ın şart değişikliğinin önümüzdeki Mart ayı başlangıcında incelenmeye başlayacağını belirtti. AB bununla beraber üçüncü parti tarafların da geri dönüşlerini dikkate alacak.


Matt Binder’ın makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Katlanabilir cihazlar ve yeni ‘İnce’ iPhone 17

Apple'ın yakın gelecek için büyük planları var şeklinde görünüyor. Hatta kısa sürede gelen bilgilere nazaran…

4 saat ago

Mefahir – Du Hast Mit Mir Gespielt Şarkı Sözü

Du warst die einzige für mich, und du bist gegang, ich dencke immer noch an…

4 saat ago

Sönmez Palet – 0 224 773 04 90 – sonmezpalet.com Firma Bilgileri – firmamibul.com

Sönmez Palet ADVERTISEMENT Firma bilgileri Fax : +90 224 773 04 90 Gsm : +90…

4 saat ago

Bursa palet firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Öztüre Palet Ali Öztüre (Firma Sahibi / Ortağı), Atatürk Bulv. No:17 Telefon : +90 22471114…

4 saat ago

Gazapizm – Süzülerek Sözleri

Gazapizm – Süzülerek sözleri Süzülerek süzülerek süzülerek süzülerek Uçuyoruz buradaHızımıza denk yokBaşınıza dertHepinizi görüyorum yukarıda…

10 saat ago

Tarih öncesi dev köpek balığı türü neye benziyordu?

Fosil uzmanları tarih öncesi dönemden kalma devasa bir köpek balığı türünün tam iskeletine ulaştı ve…

10 saat ago