Kategoriler: Genel

Tesla araçlar büyük bir yazılım güncellemesi alıyor (İşte bilmeniz gerekenler)

Tesla aracınız mı var? Büyük olasılıkla bu bahar aylarında aracınız fazlaca daha “iyi” hale gelecek.

Tesla, firmanın kısa sürede sunmuş olacağı “Bahar Güncellemesi”nde yer alacak yazılım değişiklikleriyle ilgili bir sıralama yayınladı.

Yeni özelliklerin bir kısmı esasen biliniyorken, bazıları da tamamen yeni.

Tesla’dan beklenmeyecek derecede açıklayıcı bu gönderiden anlamamız ihtiyaç duyulan en mühim ders, bunlar yeni yazılım güncellemesiyle gelecek özelliklere bir ön bakış olması. Kısaca fazlaca daha fazlası geliyor. Bununla beraber güncellemelerin çoğunun 2021 yada sonrasındaki modelleri ilgilendirdiğini belirtelim. Doğal ülkemize 2023 Nisan ayında giriş meydana getiren Tesla’nın Türkiye’de sattığı modeller bu tarihten sonrasında olduğundan, Türkiye’den alınan Tesla’lar bu yazılım güncellemesinin nimetlerinden faydalanacak.

Tesla’lara gelecek iyileştirmelerin resmi sıralaması

Tesla’yas gore güncellemeyle neredeyse kati şekilde gelecek iyileştirmeler şu şekilde:

  • Görsel iyileştirmeler, tüm kullanıcı ara yüzüne büyük değişimler (yukarıdaki görselde görebileceğiniz şeklinde).

    Bunun yalnızca AMD çipli Tesla Model 3 ve Model Y otomobilleri için bulunduğunu ihmal etmeyin. Bu, aracınız Aralık 2021’den daha eskiyse, yerleşik Intel Atom çipi destekleyemediği için muhtemelen güncellemenin bu bölümünü alamayacağı anlamına geliyor.

  • Medya oynatıcıda Son Kullanılanlar, Sık Kullanılanlar ve Sıradaki’ye süratli erişim ile müzik oynatma kontrolleri daha da büyüyor.
  • Teslalar için Spotify uygulaması da, Spotify kuyruğunuzu araçlar ve cihazlar içinde senkronize etme ve oynatma hızını ayarlama özelliği ile daha iyi hale geliyor.
  • Amazon’un sesli kitap platformu Audible da resmi bir medya uygulaması olarak geliyor.
  • Otopilot sürüş görselleştirmeleri artık seyahat rehberliği için sağ üstte genişletilebilir, ufak bir harita olarak gösterilecek.
  • Otomatik Vites Değişiklik yapma (beta), şu demek oluyor ki aracınız artık çevrenize gore otomatikman Sürüş (D) ve Geri (R) içinde geçiş meydana getirecek. Mesela, önünüzde bir engel var ise, vasıta otomatikman R konumuna geçecektir.

    Bu yalnızca 2021 ve sonrası tarihindeki Model S ve Model X otomobilleri için geçerli.

  • Eller Özgür Bagaj (Model S, X ve 2021 ve sonrası ile 2023’te piyasaya sürülen yükseltilmiş Model 3 (Highland) için – Telefon Anahtarınızla bagajınızın arkasında hareketsiz durursanız, bagaj kendiliğinden açılacaktır.

    Bu mevzuda daha çok izahat görsek daha iyi olur; mesela, Model Y’den niçin asla bahsedilmiyor (kim bilir bu senenin sonlarında geleceği bildirilen iyileştirilmiş (Juniper) versiyonu bu güncellemeden nasibini alacak). Ek olarak, anahtarlık ile de çalışacak mı, yoksa bir tek Telefon Anahtarı için mi ayrılmış?

Bagajın arkasında telefonunuz cebinizdeyken hareketsiz durursanız bagaj otomatikman açılacak.
  • Belirli ülkeler (hangileri belli değil), alarm tetiklendiğinde telefonlarında Nöbetçi Modu kayıtlarının ön izlemelerini de alıyor.
    Bu özellik, telefonunuza gelen bildirime basılı tutarak etkinleştirilebiliyor.
Otomobilinizin alarmını biri mi aktifleştirdi? Neler olduğuna telefonunuzdan bakabilirsiniz.
  • Otoyolda artırılmış rejeneratif frenleme (2021 ve sonrası tarihindeki Model S ve X için).

    Bu otomobiller artık yüksek hızlarda daha çok rejeneratif frenlemeye izin verecek, bu da genel olarak daha çok pil ömrü anlamına geliyor.

  • Arkadaki yolcular, arka dokunmatik ekranda mevcut seyahat bilgileri, saat ve ısı dahil olmak suretiyle daha çok informasyon görecekler.

Durun, dahası da var

Yeni özelliklerle ilgili resmi izahat bu şekilde. Söylenen yada bahsedilmeyen başka değişimler var mı? Evet, sadece bunlar çoğunlukla önemsiz.

Not a Tesla App, güncellemenin tam ekran tarayıcı desteği de getireceğini iddia ediyor ki bilhassa video oynatımı için kullanacaksanız bu mühim bir yenilik. Navigasyon, kullanılabilir olduklarında daha süratli rotalar sunmaya başlamış olacak. Bir hız kamerasına yaklaştığınızda çalacak zil sesini ayarlayabileceksiniz. Sol kaydırma tekerleğini yukarı yada aşağı hareket ettirerek silecek hızını ayarlayabilme özelliği ile silecek kontrolleri daha iyi hale geliyor. Son olarak, Tesla sahipleri Kontroller > Yazılım > Ek Vasıta Bilgisi kısmına giderek araçlarının bu yeni özelliklerden bazılarıyla uyumlu olup olmadığını denetim edebilecekler.

Güncelleme ne süre geliyor?

Bu mevzuda hemen hemen resmi bir izahat yok, sadece Not a Tesla App, güncellemenin Tesla çalışanlarına sunulmaya başlandığını iddia ediyor. Eğer öyleyse, bu güncellemenin birkaç hafta içinde sunulması planlanıyor. Teknik olarak, Tesla’nın bunu bir “Bahar Sürümü” olarak adlandırdığı göz önüne alındığında, güncellemenin en geç 20 Haziran’da geleceğini de söylemek mümkün.


Stan Schroeder’in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Kuzey ışıkları bu sefer uzaydan görüntülendi (Biraz da yukarıdan bakalım)

Geçtiğimiz günlerde son 20 senenin en büyük Güneş fırtınalarından biri yaşandı ve Dünya da bu…

6 saat ago

Mefahir – Du Hast Mit Mir Gespielt Şarkı Sözü

Du warst die einzige für mich, und du bist gegang, ich dencke immer noch an…

6 saat ago

Eyüp ahşap firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Atılım Ahşap Merdiven erkan söke (Yönetim Kurulu Başkanı, CEO, Genel Müdür), Nişanca Mah Nişanca Cad…

6 saat ago

İstanbul merdiven firmaları telefon ve iletişim bilgileri

Yonca Merdiven Sanayi Ibrahim Karaismail (Pazarlama Müdür), Habipler Mh. 2689 Sk. No:13 Telefon : +90…

6 saat ago

iOS 17.5 hatası silinen fotoğrafları geri getirdi (Aman dikkat!)

Eğer yaşayabileceğiniz en fena durumları listeleseydik, eminiz ki eski ve uzun süre ilkin sildiğiniz hususi…

13 saat ago

Gülşen – BAL Sözleri

Niçin niçin niçinGene sana düştüm benNe var ne yok içtim benFena alışkanlıklar edindim bittiğimdenGel başıma…

19 saat ago